De mooiste hardlooproutes in NederlandIn tijden waarin we ons met name in onze eigen vertrouwde omgeving bevinden kan de sleur er nog wel eens in komen. Dat geldt ook voor het standaard hardlooprondje dat je wekelijks meerdere keren aflegt. Hoog tijd om de hardloopschoenen eens op een hele andere plek aan te trekken! Want er zijn in Nederland meer dan genoeg mooie routes waar je flink wat kilometers kunt afleggen. Goed voor je lichaam, geest én motivatie! Dus gooi je waterdichte rugzak in de auto en ga op pad. Maar waar rij (of trein) je nou naartoe voor de allermooiste hardlooproutes?

De Veluwezoom; voor beginners én gevorderden

Verdwalen kun je met gemak in Nationaal Park Veluwezoom. Het hoeft gelukkig niet als je hier gaat hardlopen, want er is een uitstekend gemarkeerde hardlooproute te volgen, zowel van 7,5 kilometer als 15 kilometer of je plakt ze lekker aan elkaar vast als je graag iets meer dan een halve marathon wilt afleggen. Vervelen zal je je in dit natuurgebied in ieder geval niet snel. Het ene moment loop je over de glooiende heidevelden, het andere door een uitgestrekte zandverstuiving en met een beetje geluk, als je er vroeg bij bent, sta je zomaar oog in oog met een hert of een wild zwijn! Extra training voor die beenspieren krijg je er gratis bij, want heuvels vind je ruimschoots op de Veluwezoom. Je schoudertas heren met daarin een fris shirt voor op de terugweg laat je achter bij het startpunt; parkeerplaats Lappendeken.

Hoorn; wind tegen of wind mee

Met zijn prachtige historische binnenstad leent Hoorn zich ook uitstekend om heerlijk in rond te struinen, en winkeltje in en uit te gaan met je shopper over je arm. Maar in dit geval is dit het startpunt van je hardlooproute. Vanuit het centrum loop je namelijk de dijk op, waar de wind je soms stevig om de oren slaat. Dat kan de pret echter niet drukken want hier kun je tijdens het hardlopen genieten van prachtige Hollandse vergezichten met molens, schapen en het eindeloze groen van de weilanden. Maak je route nog een beetje mooier door hem zo te timen dat je net met zonsondergang of zonsopgang loopt. 

Rotterdam; skyline en natuur

Rotterdam heeft een van de mooiste skylines van Europa. Hoe kun je die nou beter bewonderen dan tijdens een fijne hardlooproute? Vooral wanneer je wel eens toe bent aan een andere, wat meer urban omgeving, is Rotterdam een echte aanrader. Kies uit een van de vier hardlooproutes in de binnenstad die allemaal een geweldig uitzicht geven over die bekende Rotterdamse skyline. Via duidelijk aangegeven markeringen op het trottoir volg je je route. De kortste route is die van 3,5 kilometer langs de Maas, waarbij je over de Willemsbrug en de Erasmusbrug loopt. Wil je wel wat uitdaging dan kun je ook kiezen voor de route van 21 kilometer. Natuur en skyline combineren doe je met de route door het Kralingse bos, het bekende stadspark van Rotterdam. Maak een fijn rondje van 5 kilometer rond de Kralingse plas terwijl je geniet van het uitzicht op de Rotterdamse skyline en sluit heerlijk zen af met de 10 kilometer lange bosroute.