Hardloopschoenen behoren tot de standaard uitrusting van de hardloper. Met goede hardloopschoenen, verklein je de kan op een blessure en loop je met meer comfort. Er bestaan verschillende soorten hardloopschoenen. De meest geschikte hardloopschoen kun je laten aanmeten bij een hardloopspeciaalzaak zoals Run2Day of Runner's World. Bij een herhalingsaankoop kun je goede zaken doen bij hardloopschoenenwinkels op internet. Wanneer je niet uit de voeten kunt met een standaard hardloopschoen kun je nog inlegzooltjes gebruiken die een juiste passing verbeteren.

Goede hardloopschoenen

Een hardloopschoen biedt steun aan je voet bij de landing en dempt de schok van het neerkomen. Wanneer je 5 kilometer loopt en uitgaat van een paslengte van 1 meter, betekent dit dat je 5000 keer op je voet landt met je hele lichaamsgewicht. Dat is een forse belasting voor de spieren, banden en gewrichten en met de juiste hardloopschoenen verlaag je deze belasting aanzienlijk waardoor de kans op hardloopblessure's afneemt.
Verder moet de hardloopschoen het liefst zo licht mogelijk zijn omdat het voor- en achterwaarts verplaatsen van je voet ten opzichte van de heup meer energie kost naarmate de schoen zwaarder is.

Andere factoren die bepalen welke hardloopschoenen het meest geschikt zijn voor een bepaalde hardloper zijn het lichaamsgewicht van de hardloper, de stand van de voeten en het looppatroon. Een zwaardere hardloper heeft meer demping nodig van de hardloopschoenen omdat hij of zij harder neerkomt op de grond. Hardloopschoenen voor zwaardere hardlopers hebben in de hak, waar de voet op de weg neerkomt, meer demping dan hardloopschoenen voor lichtere hardlopers.
Het looppatroon en het voettype bepalen of een bepaald type hardloper wellicht relatief meer steun aan de binnen- of buitenkant van de voet nodig heeft.

Welke hardloopschoenen?

Bij hardloopspeciaalzaken zoals Runner's World en Run2Day kan meestal een analyse gemaakt worden van het looppatroon en/of het voettype. Hierbij zijn dynamische bepalingen waarbij er 'echt' hardgelopen wordt, beter dan statische bepalingen waarbij je alleen maar moet staan, bijvoorbeeld op een glazen plaat. Beide methoden kunnen elkaar wel aanvullen.
De analyse van het looppatroon is een hulpmiddel voor de adviseur in de hardloopwinkel. Vaak heeft de verkoper door zijn/haar ervaring een timmermansoog gekregen voor de beste schoen die bij de klant past en is daarvoor niet eens technische analyseapparatuur nodig maar doet het blote oog het net zo goed of zelfs beter. Uiteraard zal ook een commercieel aspect kunnen meespelen in het advies van de verkoper in de hardloopwinkel.

Wanneer je een ervaren hardloper bent, heb je gemerkt dat je pas echt voelt of een hardloopschoen geschikt is voor jou wanneer je er een paar echt langere stukken mee hebt gelopen. De beste schoen is vaak de schoen die het lekkerste zit. Neem dit uiteraard mee bij je volgende aankoop. Ga hardloopschoenen passen met dezelfde sokken die je draagt tijdens het hardlopen. Ga ook op hetzelfde tijdstip passen als je trainingstijd. In de loop van de dag zetten je voeten namelijk uit. Ga niet passen wanneer je heel erg moe bent van hardlooptrainingen in de voorafgaande dagen. Je spieren doen dan zeer en geen enkele schoen zit lekker! Andersom zitten bijn alle hardloopschoen lekker als je enorm fit bent.

Goedkope hardloopschoenen

De goedkoopste hardloopschoenen zijn absoluut niet de slechtste hardloopschoenen. Marketing overwegingen zoals kleur en opruiming voor de nieuwe collectie bepalen immers voor een groot deel de prijs. Op internet kun je bij verschillende hardloopwinkels goedkope hardloopschoenen kopen. Vaak gratis thuis bezorgd en dus ook goedkoper dan in de echte winkel.

Meer over hardloopschoenen

Op Hardloopschema.nl vind je een overzicht van vragen en antwoorden over hardloopschoenen door een panel hardloopdeskundigen. Je kunt ook zelf een vraag stellen.