Een hartslagmeter meet hoeveel keer je hart bloed rondpompt. Dit is een maat voor de inspanning die je levert en kun je uitstekend gebruiken om je hardlooptrainingen te sturen en te controleren. Loop je te veel op een hoog niveau dan loop je een grote kans op blessures en overtraindheid. Dat laatste merk je aan het gevoel dat je geen zin meer hebt om te gaan hardlopen. Train je op een te laag niveau, zan zul je te weinig progressie boeken.

Welke hartslag op je hartslagmeter?

Er bestaan verschillende methoden die aangeven hoe hoog je hartslag zou moeten zijn. Deze hartslagzones delen jouw hartslagbereik in verschillende gebieden in en koppelen daar vaak een trainingseffect aan. Tijdens je training controleer je op je hartsalgmeter van bijvoorbeeld Polar of Suunto hoe hoog je hartslag is. Bekende methoden om je hartslagzones te bepalen zijn de methode van Karvonen, de Zoladz methode, de VIAD methode, de Conconi test, de Polar OwnZone en Sport zones en de MetPro methode.
De MetPro methode, ontwikkeld door Hardloopschema.nl, is de beste methode voor het bepalen van hartslagzones voor hardlopers. Het biedt de hardloper een test om de verschillende waardes voor de hartslagmeter te bepalen die uitgevoerd kan worden op ieder willekeurig trainingsrondje, het resultaat zijn 5 hartslagzones die gekoppeld zijn aan duidelijk omschreven metabole processen in de spieren zoals vetverbranding. Er zijn op Hardloopschema.nl veel gratis trainingsschema's beschikbaar die je kunt gebruiken in combinatie met de hartslagmeter en de MetPro hartslagzones.
De MetPro hartslagtest is alleen beschikbaar voor leden van Hardloopschema.nl. Lid worden is gratis!

Welke hartslagmeter?

Er zijn zeer veel verschillende merken en modellen hartslagmeters te koop zoals Polar, Suunto en Sigma. De functies op de hartslagmeters zijn natuurlijk altijd het meten van de hartslag en daarnaast gangbare horlogefuncties zoals tijd, stopwatch en alarm. Specifieke sportfuncties maken het sporten leuker, denk hierbij aan het meten van afstand en snelheid met een zogenaamde footpod bij bijvoorbeeld de Polar RS200d en de Suunto T3.
Het beste advies is om hartslagmeters te kopen bij een hartsalgmeterspecialist. Deze hebben het beste overzicht van goede modellen en het breedste aanbod. Bovendien koop je een hartslagmeter dan ook goedkoop. Bij de internetwinkel in hartslagmeters de webshop Hartslagmeter.com vind je 99% van de in Nederland verkrijgbare goede hartslagmeters. Met garantie, voor de laagste prijs en snelle levering. Op de pagina 'exclusief voor leden' op Hartslagmeter.com (zie het linkermenu op de site van deze internet hartslagmeter shop voor de link 'exclusief voor leden') vind je zeer goede aanbiedingen. Deze zijn in tegenstelling tot wat wordt vermeld op de website ook gewoon te bestellen door anderen dan leden van Hardloopschema.nl en Hardloopnieuws.nl.
Welke hartslagmeter het meest geschik is voor jou hangt zeer sterk af van je wensen en je budget. Betrouwbare merken zijn onder meer Polar, Suunto, Ciclosport en Sigma hartslagmeters.

Hartslagmeter en training

Op hardloopschema.nl vind je een aantal pagina's met waardevolle informatie over hartslagmeting en het hardlopen met een hartslagmeter. Er is een pagina voor beginnende hardlopers en hardlopen met een hartslagmeter, een pagina met informatie over hartslagmeting voor ervaren hardlopers en een vraag en antwoord rubriek over het lopen met een hartslagmeter. Als je op zoek bent naar nog meer informatie over hartslagmeters dan vind je op hartslagmeter.startpagina.nl een overzicht met links naar interessante website over hartslag en hartslagmeters.