Wanneer draag je welke Polsbrace?Je draagt een polsbrace als er sprake is van een fractuur of kneuzing van de pols maar ook bij blessure en/of overbelasting.

Welk type pols brace je het beste kunt dragen, is afhankelijk van de oorzaak of de noodzaak van het dragen van de polsbrace. Waarom heb je een polsbrace nodig en wat is het doel van het dragen van de brace?

Je hebt namelijk braces voor de pols die de pols volledig fixeren en alle beweging beperken maar ook polsbraces die de gewrichtstand of beweging corrigeren. Daarnaast heb je ook pols braces die beweging ondersteunen door de pols niet volledig te fixeren maar passief ondersteunen door druk/compressie uit te oefenen op de pols.

Bij een sportblessure aan de pols wil je nog wel je pols kunnen gebruiken in je alledaagse bezigheden maar deze ondersteunen in bewegen, een polsbrace die compressie uitoefent op de pols is in dit geval de beste optie. Ook om eventuele zwelling tegen te gaan.

Wil je in de herstelperiode je pols naast dagelijkse werkzaamheden weer inzetten tijdens het sporten kun je misschien het beste kiezen voor een polsbrace met extra ondersteuning in de vorm van lichte fixatie. De polsbrace heeft dan naast compressie ook een flexibele ondersteuning in de vorm van een flexibele balein of pelotte.

Heb je zwaardere klachten als instabiliteit of verzwikking dat is het verstandig een polsbrace te kiezen die beweging meer stabiliseert. Dit kun je doen door een pols brace te kiezen die werkt met verstelbare banden of vaste scharnieren. Dit is ook aan te raden als je tijdens je herstelperiode nog door wil gaan met sporten die intensiever zijn voor de pols als hockey, volleybal en korfbal bijvoorbeeld.

Bij sommige klachten aan de pols is er behoefte aan volledige beperking van de beweging van de pols. Bijvoorbeeld met als doel pijn tegen te gaan, tegen belasting of voor een sneller herstel.

Dit type polsbrace kun je kiezen als je bijvoorbeeld last hebt van een ontsteking bij de pols, artrose, carpaal tunnelsyndroom, na botbreuk of bij afwijkende gewrichtstand

Polsbraces of pols bandages zijn er in verschillende vormen en met verschillende eigenschappen naast alle verschillende types. Een voorbeeld van deze eigenschappen is bijvoorbeeld het gebruik van klittenband, aantrekbare elastieke banden, zwachtelvormen of inschuif pols braces.

Dus wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt voor een brace dan kun je het beste persoonsgebonden advies inwinnen bij een deskundige leverancier zoals bijvoorbeeld bij Olfit.nl
Afbeelding van maurizio Izzo via Pixabay