Waarom zijn eiwitten goed voor hardlopers?Hoewel eiwitten vaak worden gekoppeld aan spieropbouw, een doel dat hardlopers misschien niet direct hebben, spelen ze toch een grote rol in het dieet van duursporters. Eiwitten bieden namelijk meer dan alleen hulp bij spiergroei. Waar heb je eiwitten precies voor nodig en hoe zorg je ervoor dat je ze voldoende binnenkrijgt?

De werking van eiwitten

Tijdens het sporten, ook wanneer je hardloopt, ontstaan er scheurtjes in je spieren. Dit merk je de volgende dag in de vorm van spierpijn. Om deze beschadigingen te herstellen heeft je lichaam eiwitten nodig. Je lichaam produceert eiwitten door aminozuren om te zetten in eiwitten. Deze aminozuren vind je in eiwitrijk voedsel. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen, kunnen je spieren dus sneller herstellen.

Hoe krijg ik eiwitten binnen?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ze zitten namelijk in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren en noten. Met een gezond en gevarieerd dieet zul je dus al de nodige eiwitten binnen krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om extra eiwitten in te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van proteïne poeder. Dit kun je mengen met water of melk tot een shake, ideaal om na het hardlopen te drinken.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Nu weet je dus hoe je eiwitten binnen krijgt en waarom het belangrijk is om ervoor te zorgen dat het er voldoende zijn. Maar hoeveel eiwitten heb je eigenlijk precies nodig? Over het algemeen hebben gezonde mensen per dag ongeveer 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Maar als je regelmatig sport, heb je eigenlijk behoefte aan iets meer eiwitten: dan wordt meestal 1,4 gram eiwit per kilogram aanbevolen.

Wanneer moet je ze innemen?

Er wordt weleens gezegd dat je direct na het sporten zoveel mogelijk eiwitten binnen moet krijgen, maar hier is niet iedereen het over eens. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de totale eiwitinname van groter belang is dan het moment dat je dit doet. Aangezien de herstelprocessen van je spieren nog zeker 24 uur na het sporten doorwerken, is het een goed idee om je eiwitinname netjes over de dag te verdelen. Op die manier heeft je lichaam constant de benodigde voedingsstoffen ter beschikking.

Zorg goed voor je lichaam

Als je je voorbereidt op een grote uitdaging, zoals een marathon, is het essentieel om goed voor je lichaam te zorgen. Al die trainingen in je voorbereiding zijn een flinke aanslag op je spieren. Om deze goed te laten herstellen en zo het risico op blessures te verkleinen is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Vergeet dit dus zeker niet op te nemen in je dieet.