Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen?In de afgelopen jaren is hardlopen als sport alleen maar populairder geworden. Juist omdat het zo'n toegankelijke sport is en je er in verhouding met andere sporten niet veel geld aan kwijt bent, kent Nederland inmiddels veel mensen die hardlopen. Wanneer je net begint met hardlopen is het goed om te weten wat je zoal nodig hebt.

Zo is het een must om over goede hardloopschoenen te beschikken. De vraag is alleen: hoe kies je goede hardloopschoenen? En is het aan te raden om voor het duurste paar te gaan of kunnen goedkopere schoenen, met bijvoorbeeld korting op je schoenen bij Bespaardeals, ook? In dit artikel lees je er alles over.

Pasvorm van hardloopschoen is enorm belangrijk

Je hardloopschoenen vormen de basis van je training. Dat betekent dat wanneer je niet over de juiste schoenen beschikt de kans groot is dat je niet goed kunt hardlopen en dat je misschien zelfs een blessure oploopt. Daarom is het goed om te weten dat de pasvorm van je nieuwe hardloopschoenen van groot belang zijn. De schoen moet niet te strak zitten, maar ook zeker niet te los rondom je voet voelen.

De hiel moet bijvoorbeeld precies passen, waarbij er nog wel sprake mag zijn van een beetje bewegingsruimte. Verder moet de bovenkant van de schoen stevig zitten zonder dat je daarbij druk voelt. Is dat laatste wel het geval, dan heb je meer ruimte nodig. Omdat je voeten tijdens een work-out als hardlopen altijd iets opzwellen is het een must om wat extra ruimte bij je tenen te hebben. Daarmee voorkom je problemen tijdens het rennen.

Laat je voeten opmeten bij passen van hardloopschoenen

Waar je een gewoon paar schoenen misschien blind koopt omdat je de maat van een bepaald merk al weet, is het aan te raden om hardloopschoenen altijd uitgebreid te passen. Je moet er immers comfortabel op kunnen hardlopen, waardoor het van groot belang is dat ze fijn zitten en je voeten genoeg ondersteuning bieden. Ga dus altijd naar een fysieke winkel wanneer je op zoek bent naar hardloopschoenen. Ook daarmee verklein je de kans op een hardloopblessure.

Het voordeel daarvan is dat je daar je voeten op kunt laten meten, zodat je precies weet naar welke afmetingen je vervolgens moet kijken. Wat veel mensen daarbij niet weten, is dat de timing van belang is. Ga liever in de avond dan in de ochtend op jacht naar de juiste hardloopschoenen. Omdat je voeten naarmate de dag verstrijkt uitzetten, is de avond het beste moment. En zie je de schoenen online alsnog goedkoper? Onthoud het merk en de maat en krijg korting op je schoenen bij Bespaardeals of een andere site.

Ga voor comfort en niet om uiterlijk van de schoen

Als er iets is wat je absoluut niet moet doen, is schoenen kopen 'alleen omdat ze zo mooi zijn'. Veel, met name beginnende, hardlopers maken de fout om hardloopschoenen om het uiterlijk aan te schaffen. Hoe modieus sommige schoenen ook zijn; je loopt niet op de catwalk. Daarom is het uiterlijk van de schoen zeker niet het belangrijkste dat er is. Er zijn genoeg goede hardloopschoenen die er mooi uitzien, maar ook genoeg die iets minder kans hebben om de schoonheidsprijs te winnen.

Is dat erg? Nee. De bovengenoemde pasvorm en het draagcomfort zijn het belangrijkst om naar te kijken in je zoektocht. Dat is ook de reden waarom je altijd moet passen voordat je een paar schoenen aanschaft. Zit de schoen in de winkel al net niet 100% goed? Dan is het geen match. Hierbij geldt overigens dat dure schoenen niet per definitie altijd beter zijn dan goedkope schoenen. Hiermee is de kans niet kleiner dat je een blessure oploopt, omdat de mate van comfort heel persoonlijk is. Luister daarom vooral naar je eigen lichaam om te beslissen welke schoen wel of niet goed voelt. Andere punten waar je nog op kunt letten zijn onder andere:

  • Let op de demping van de schoen. Is er voldoende demping aanwezig om fijn te kunnen rennen?
  • Kijk goed naar waar je de hardloopschoen voor gebruikt. Ga je er buiten mee hardlopen of gebruik je de schoen voor een loopband? Een binnenschoen is vaak weer net even anders dan een schoen voor buiten.
  • Het gewicht van de schoen is eveneens iets waar je op kunt letten. Zo is een hardloopschoen met veel demping vaak wat zwaarder. Kies je voor een lichte schoen, dan zit er waarschijnlijk minder demping in.
  • Tot slot is de prijs een ding waar je op kunt letten. Heb je eenmaal een goed paar gevonden, dan is het aan te raden om online op zoek te gaan naar aanbieders waar je de schoen wellicht met korting kunt kopen.