Waar moet ik op letten bij afsluiten autoverzekering?Wanneer je voor de keuze staat een autoverzekering af te sluiten kan er veel op je afkomen, zeker als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Er zijn immers allerlei pakketten mogelijk, met daarbovenop ook nog eens tal van verzekeringsmaatschappijen die allemaal niet kunnen wachten om jou als nieuwe klant te kunnen introduceren. Hoe vind je uit zo’n groot aanbod nu de beste keus? Is een All Risk verzekering bijvoorbeeld nou echt de nummer-1 autoverzekering in alle situaties? We kunnen je alvast verklappen dat dit zeker niet het geval is. Het kan zelfs zo zijn dat het meest voordelige pakket de verzekering is die voor jou als beste uit de bus komt. 

Dit pakket is op zijn minst verplicht

Een auto kopen gaat gepaard met het aangaan van diverse verplichtingen. Zo is het in de wet vastgelegd dat de wagen verzekerd moet zijn als ermee de weg op wordt gegaan. Dit dient op zijn minst een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering te zijn. Deze biedt veruit de laagste dekking, maar is daarentegen wel het voordeligst in aanschaf. Alleen schade aan anderen is hiermee verzekerd. Beland je bijvoorbeeld in een tweezijdig ongeval en hebben jullie beiden schade, dan dien je die van jouzelf uit eigen zak te betalen terwijl die van de ander gewoon vergoed wordt. Vind je dat geen ideale situatie, dan geniet je met een WA+ al van een flink uitgebreidere dekking. 

Sterretje in vooruit: is alleen WA autoverzekering dan voldoende? 

Met een WA+ is schade aan anderen hier aangevuld met gedekt zijn tegen onder andere diefstal en auto-inbraak. Ook wanneer je auto tijdens het rijden plots in brand vliegt, vergoedt de WA+ autoverzekering de schade. Datzelfde geldt wanneer er iets tegen de voorruit opspat en zorgt voor een sterretje of complete breuk. Rij je tijdens de schemeruurtjes per ongeluk een wild dier aan waardoor je auto de nodige reparatie(s) nodig heeft, dan heb je aan een WA+ autoverzekering eveneens voldoende. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je er helemaal alleen voor staat zodra je in een ongeval bent beland. Met dit pakket kun je namelijk gewoon rekenen op de juiste hulpverlening ter plekke. 

Dit is het grootste verschil tussen WA+ en All Risk

All Risk is de enige autoverzekering waarmee je zowel verzekerd bent voor schade toegebracht aan anderen als schade aan jouw eigen wagen, zoals in het geval van een ongeluk. Hierbij maakt het niet uit wie de schuldige is. Extra aangenaam is dat je recht hebt op vervangend vervoer indien de wagen in een dusdanig slechte staat verkeert dat een ritje naar de garage de beste optie is. Zolang er daar aan de auto gewerkt wordt, kun jij gewoon probleemloos van en naar je werk rijden en je tevens voor andere verplichtingen op de weg begeven. Heb je een (relatief) nieuwe auto tot 6 jaar, dan is All Risk een extra reden om voor dit pakket te kiezen. Is de wagen ouder (maximaal 8 jaar), dan wordt WA+ aangeraden. Heb je als autobezitter een wagen van 9 jaar of ouder, dan volstaat alleen een WA verzekering.