Voorkom ongelukken met scootmobielen bij mooi weerNaarmate de zon feller schijnt en de dagen langer worden, kiezen meer mensen ervoor om eropuit te trekken – of dat nu hardlopend langs de waterkant is of met hun scootmobiel. Echter, dit brengt rijden langs het water met een scootmobiel gevaren met zich mee. Recentelijk is er een toename waargenomen in het aantal scootmobielgebruikers dat onfortuinlijk in een sloot of gracht belandt. 

Doelgroepanalyse

Onderzoek toont aan dat vooral ouderen die gebruikmaken van een scootmobiel, risico lopen om met hun scootmobiel om te kantelen en in het water te belanden. Veelal gaat het om bestuurders die moeite hebben met het behouden van balans of die de controle over het stuur verliezen. Deze incidenten gebeuren door een combinatie van verminderde mobiliteit, zicht en reactievermogen. Ook gebruikers, die nog niet volledig comfortabel zijn met de bediening van een nieuwe scootmobiel van scootmobiel centrum Nederland, vertegenwoordigen een groot deel van de ongevallen.

Oorzaak van de ongevallen

Veel ongevallen vinden plaats bij de overgang van de weg naar de berm of door een verkeerd ingeschatte bocht langs het water. Een moment van onoplettendheid of een kleine stuurfout kan al snel resulteren in een gevaarlijke situatie. Het omkantelen van een 3 wiel scooter gebeurt in een oogwenk en kan, eenmaal aan het omkantelen, niet meer ongedaan worden. Het is voor scootmobielbestuurders haast onmogelijk om zichzelf te redden uit deze ongelukkige situatie.

Veiligheidsmaatregelen

Een sleutel tot preventie is het aanpassen van de omgeving en de scootmobiel zelf. Betere verlichting en duidelijk gemarkeerde paden kunnen bijdragen aan de veiligheid. Ook is het belangrijk dat mensen alerter zijn op het gebied van veilig rijgedrag en het omgaan met noodsituaties.

Voorbijgangers

Loop je langs het water en kom je een persoon in een scootmobiel tegen? Dan is het vriendelijk om in ieder geval gedag te zeggen. Je weet nooit welke persoon behoefte heeft aan social interactie en wellicht ook nog andere benodigdheden. Loop je verder? Houd de persoon in de scootmobiel dan in ieder geval in de gaten. Wie weet kun je hulp bieden in ongelukkige situaties, en mocht dat echt buiten jouw kunnen zijn, dan kun je in ieder geval noodhulp inschakelen. 

Technologische innovaties

Recente ontwikkelingen in de technologie van scootmobiels kunnen helpen om de veiligheid van scootmobielgebruikers te vergroten. Denk hierbij aan sensoren die obstakels detecteren, automatisch remmen indien nodig en verbeterde balanssystemen. Deze technologieën moeten toegankelijk en betaalbaar worden gemaakt voor de doelgroep.

Community ondersteuning

Een andere benadering is het creëren van een ondersteunende community. Lokale gemeenschappen kunnen 'buddysystemen' opzetten waarbij vrijwilligers ouderen begeleiden tijdens hun ritjes. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar werkt ook isolatie tegen. Zo worden er twee vliegen, in één klap gevangen. 

Preventie door voorlichting

Er is duidelijk behoefte aan voldoende voorlichting over de risico’s en het correct gebruik van scootmobielen. Campagnes gericht op zowel nieuwe als ervaren gebruikers kunnen veelvoorkomende ongevallen verminderen en zorgen voor een veiligere omgeving voor iedereen. Door deze strategieën te implementeren, kunnen we ervoor zorgen dat het gebruik van scootmobielen veiliger wordt, wat bijdraagt aan de zelfstandigheid en levensvreugde van vele gebruikers.