Tips voor de beginnende hardloper



Wil jij graag beginnen met hardlopen? Dan is dat natuurlijk ontzettend goed. Voldoende beweging en gezonde voeding vormen namelijk de basis voor een gezonde leefstijl. Toch zien we dat veel mensen zonder zichzelf goed voor te bereiden, met hun sneakers het asfalt op gaan om daar vervolgens de nodige meters te gaan hardlopen. Het idee is natuurlijk ontzettend goed, maar de uitvoering helaas wat minder. Het is namelijk alles behalve verstandig om met een paar sneakers te gaan hardlopen. Vooral als beginner, is het van essentieel belang dat je zorgt dat de trilling die je lichaam moet opvangen bij iedere stap, op de juiste manier onderbroken en ook geabsorbeerd wordt. Om ervoor te zorgen dat jij als beginner direct goed van start kunt gaan, hebben wij een aantal handige tips voor je.

Zorg voor de juiste hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn een belangrijk onderdeel van de hardloopuitrusting van een loper. Ze bieden niet alleen bescherming voor de voeten, maar kunnen ook helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de prestaties. Het is vooral al beginner dus ook aan te raden om naar een sportzaak te gaan en niet online te shoppen, zoals we tegenwoordig ook eenvoudig online in een iDin casino een gokje kunnen wagen. Om je een idee te geven waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een paar hardloopschoenen, hebben we de belangrijkste aspecten voor je op een rijtje gezet.

  • Pasvorm: De pasvorm van de schoen is belangrijk om te voorkomen dat je blaren krijgt en om te zorgen dat je voet niet gaat schuiven tijdens het hardlopen. Zorg ervoor dat de schoen goed past bij de breedte en lengte van je voet.
  • Demping: De demping van de schoen bepaalt de mate van schokabsorptie tijdens het hardlopen. Dit kan belangrijk zijn om blessures te voorkomen en om comfortabel te kunnen hardlopen. Er zijn verschillende soorten dempingssystemen beschikbaar in hardloopschoenen.
  • Ondersteuning: De mate van ondersteuning van de schoen is belangrijk voor de stabiliteit van de voet tijdens het hardlopen. Overpronators (mensen die hun voeten te ver naar binnen kantelen tijdens het hardlopen) hebben meer ondersteuning nodig dan supinators (mensen die hun voeten naar buiten kantelen tijdens het hardlopen).
  • Gewicht: Het gewicht van de schoen kan invloed hebben op de prestaties van de loper. Lichtere schoenen kunnen helpen om sneller te lopen, maar ze bieden vaak minder demping en ondersteuning dan zwaardere schoenen.
  • Type ondergrond: Afhankelijk van het type ondergrond waarop je gaat hardlopen, zijn er verschillende soorten zolen beschikbaar. Zo zijn er speciale trailrunning schoenen voor off-road hardlopen en schoenen met een platte zool voor op de baan.

Bouw de training voorzichtig op

Heb jij het gevoel dat je de nodige kilometer achter elkaar zou kunnen hardlopen? Dan is dit vooral als beginner niet heel verstandig om te doen. Wat je namelijk vaak ziet, is dat onze conditie het wel aankan, maar het lichaam eerst moet hebben. Hardlopen is namelijk een hele andere vorm van bewegen, dan veel andere sporten. Net als dat je bij het vergelijken van gokwebsites ook eerst rustig kijkt wat verstandig is om te doen, geldt dit voor hardlopen ook. Verstandig is het daarom dus ook om te beginnen met een schema. Dit is vaak een aantal minuten hardlopen, gevolgd voor enkele minuten rust. Op deze manier laat je het lichaam wennen en zul je merken dat je binnen afzienbare tijd een flinke afstand weet af te leggen.