Sportarmband: wel of niet doen?Best veel mensen kiezen tegenwoordig voor extra ontspanning en afleiding tijdens het hardlopen. Bijvoorbeeld door te luisteren naar muziek, een podcast of naar actieve begeleiding van een hardloopprogramma. Niet alleen kan dit nuttig zijn, maar het helpt je ook om te focussen op andere zaken dan pijntjes en vermoeidheid. Ook loop je met constante afleiding meestal constanter. Meer in één tempo en dat komt je prestaties in wedstrijden ten goede. Maar de vraag is: is een sportarmband daarvoor het meest geschikte middel? We laten je hier wat redenen zien om toch niet voor een sportarmband te kiezen. 

Bewegingsvrijheid 

Een sportarmband zorgt voor een iets groter risico op blessures. Dat lijkt vergezocht, maar je hebt toch iets minder beweegmogelijkheden met je arm als er iets aan vastzit. Doordat je onbewust daar rekening mee houdt, wordt de armbeweging beperkt. Op je landing en pasfrequentie heeft dat invloed. Als duurloper ben je namelijk best een tijdje onderweg. Wil je toch graag muziek luisteren? Kies dan voor een telefoon of andere datadrager die je op je lichaam draagt. Goede hardloopkleding heeft hier ook speciale vakken voor. Denk er trouwens ook aan hoe je muziek luistert. Gebruik je Spotify of een andere streamingdienst? Check dan wel even je mobiele abonnement of je voldoende data hebt. Vaak vind je via sim only vergelijken voor een paar euro extra al een abonnement met veel meer data. 

Techniek 

Hardlopen is erg populair en het is een laagdrempelige sport. Toch moet je het belang van een juiste techniek niet onderschatten. Een sportarmband bemoeilijkt het hardlopers om technisch soepel te lopen. Je leert wat je lichaam zelf zou doen door vrijuit te lopen en hierbij niet op techniek te letten. Er zijn een groot aantal verschillende type hardlopers. Waar voor de één een pasfrequentie met grote, rustige passen ideaal is, loopt een ander juist beter met kortere en snellere passen. Belangrijk is dat een goede hardloopbeweging niet alleen in de benen zit. Je hele lichaam doet mee. Juist daarom is het verstandig om ook kritisch te zijn op de beweging van de armen en romp. 

Asymmetrie 

Niemand is helemaal symmetrisch. Bij lopers die een sportarmband gebruiken met hun telefoon erin valt echter te zien dat ze een stuk asymmetrischer lopen dan hardlopers die hun armen wel helemaal vrij hebben. De smartphone beïnvloedt voor de meeste lopers toch de armzwaai. De arm waar je jouw telefoon aan hangt zwaait een stuk minder dan de arm die wel gewoon kan bewegen. Met lopen maken je rechterarm en linkerbeen dezelfde beweging. Op het moment dat je dus een sportarmband draagt om je rechterarm, heeft dat invloed op de beweging van je linkerbeen. Loop jij graag met een sportarmband omdat je het liefst naar muziek luistert? Probeer dan eens een heupband om je armen vrij te houden. De kans is groot dat je een stuk vrijer loopt.