Oefeningen met weerstandsband voor hardlopersWanneer je een fanatiek hardloper bent kunnen weerstandsbanden een hoop voor je doen. Het is namelijk belangrijk om je lichaam op de juiste manier op te warmen voordat je begint met hardlopen. Daarnaast is het onderhouden van verschillende spiergroepen van groot belang voor hardlopers. Hiermee verklein je de kans op blessures en zorg je dat je lichaam in de juiste conditie blijft. Weerstandsbanden van matchusports.nl kun je op veel verschillende manieren gebruiken. In dit artikel leggen we een aantal manieren uit.

Zijwaarts lopen

Tijdens hardlopen zijn je benen natuurlijk het meest actief. Het is dan ook belangrijk om de spiergroepen in je benen in goede conditie te houden. Een oefening die hier aan bijdraagt is zijwaarts lopen. Je kunt deze oefening uitvoeren voordat je begint met hardlopen. Voer een drie sets achter elkaar uit voor de ultieme warming-up. Bij deze oefening kun je gebruik maken van de weerstandsband. Deze doe je om je enkels op gelijke hoogte. Ga vervolgens rechtop staan en zak licht door je knieën. Zet je voeten een beetje uit elkaar zodat deze gelijk staan aan je schouders. Stap vervolgens zijwaarts opzij en herhaal dit 15 keer per been.

Jumping jacks

De volgende oefening is de ideale oefening om je hartslag omhoog te krijgen. Jumping jacks kunnen zowel met als zonder weerstandsband worden uitgevoerd en zijn een goede oefening voor het verbeteren van je algehele conditie. Het toevoegen van een weerstandsband maakt de oefening wat zwaarder. Net als bij de vorige oefening plaats je de weerstandsband om je enkels. Vervolgens spring je met je benen in en uit elkaar. Hierbij beweeg je de armen boven het hoofd als een soort boog. Voer deze oefening 60 seconden uit en houdt vervolgens een pauze van 20 seconden. Herhaal dit drie keer. Na deze oefening ben je goed opgewarmd voor het hardlopen.

Plank

Tijdens het hardlopen maak je vooral gebruik van je benen. Maar dit betekent niet dat de conditie van je bovenlichaam geen rol speelt. Een sterk bovenlichaam is essentieel voor een goede conditie en de juiste houding. Een oefening die kan bijdragen aan een sterke rug is de plank. Hierbij plaats je de onderkant van je onderarmen op de grond en de tenen op de grond. Je hangt als het ware boven de grond. Voor beginners is het verstandig om deze oefening rustig aan op te bouwen en steeds langer vol te houden. Wanneer je de oefening wat moeilijker wilt maken kun je een weerstandsband toevoegen. Deze kun je om je enkels doen en vervolgens je voeten om en om omhoog duwen. Hiermee creëer je spanning in je kuiten en billen. Hierdoor wordt de plank een oefening voor zowel je bovenlichaam als je onderlichaam. De plank kun je uitvoeren na je training ter versterking van je spieren. Veel succes!