Loop je op dure hardloopschoenen echt harder?Op de middelbare school lopen de kids het liefst hard met sneakers van een bekend en vooral duur merk. Maar het is maar de vraag of je met verschrikkelijk duur schoeisel altijd harder zult lopen. Hoe hard je loopt hangt natuurlijk of van allerlei factoren. Talent, voeding, training en een goede coach kunnen die andere factoren zijn die uiteindelijk bepalen of je wint of net die paar seconden te kort komt voor een gouden medaille.

Talent

Voor de uiteindelijke topprestaties is niet alleen talent, goede genen, of erfelijke aanleg nodig. Dat kan wel een goede basis zijn voor eventueel later succes. In de tegenwoordige sportcultuur beginnen sommige kinderen al met gerichte trainingen op 4-jarige leeftijd. De formule-1 coureur Max Verstappen is zo’n voorbeeld. Hij had niet alleen een auto racende vader en moeder ook stapte hij op zeer jonge leeftijd in karts. Hij had in zijn vader een ervaren coach die met hem overal in Europa heen reisde. Het uiteindelijke doel is wereldkampioen formule 1 worden. Ja, en het moet gezegd worden, in deze tak van sport is snel materiaal uiteindelijk de doorslaggevende factor. Dat geldt ook voor hardloopschoenen, die kunnen net die paar seconden verschil opleveren tussen winst en verlies.

Zo zie je veel talentvolle lopers uit het Afrikaanse continent komen. Veel van de lange afstandslopers hebben een atletische bouw, wegen niet zwaar en lopen al van jongs af aan grote afstanden, bijvoorbeeld naar school. De spieropbouw en de trainingsarbeid zijn daarbij uiteindelijk ook een meewegend element.

Voeding

Decennia langs is er inmiddels wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voeding van sporters. Goede uitgebalanceerde voeding is van essentieel belang voor een goede sportprestatie. Voorbeelden van verkeerde inname van eten of drinken of het nalaten daarvan kunnen leiden tot een plotselinge afname van de prestatie of snelheid. Vooral in warme of tropische omstandigheden is een regelmatige vochtinname van groot belang.

Schoeisel

In de laatste veertig jaar is er op het gebied van schoeisel veel gebeurt. De innovatie van de vorm, het gewicht en het materiaal lijkt vooralsnog niet op een eindpunt beland te zijn. In 2021 zal het onwaarschijnlijk zijn dat een marathonloper op blote voeten de wedstrijd gaat winnen. Een verrassing natuurlijk daargelaten. Innovatieve loopschoenen zijn dit jaar bepalend geweest voor een aantal wereldrecords op de atletiekbaan. Die spikes waarop Sifan Hassan dit jaar nog een wereldrecord op de 10.000 meter verbeterde waren onderwerp van discussie. Het betreft de Nike Dragonfly.

De spikes bezitten een hoge teruggave van energie. Dit heeft te maken met de vezelplaat van koolstof in combinatie van eenzelfde foam als andere wegschoenen van het merk. Door de hoge energie teruggave wordt de vermoeidheid uitgesteld omdat de landingsimpact beter wordt opgevangen.

Ontspanning

Een te lange en regelmatige te intensieve inspanning heeft uiteindelijk een negatief effect op geleverde prestaties. Genoeg slaap, afleiding of heerlijk ontspannen in de badkamer of met een verdiende massage zullen ook bijdragen aan een goede mindset van de topsporter. De boog kan tenslotte niet altijd tot het uiterste gespannen zijn, want dan breekt het koordje of een spier uiteindelijk en zullen er tal van blessures ontstaan.