Live de London Marathon 2023 vanuit Nederland kijkenOp zondag 23 april zal de 43e editie van de Marathon van Londen plaatsvinden, een jaarlijkse traditie. De London Marathon wordt, zoals de naam al verklapt, gehouden in de straten van Londen en duizenden lopers zullen deelnemen aan dit iconische evenement. Voor degenen die de race buiten de UK willen volgen is er goed nieuws; je kunt nu vanuit Nederland live meekijken met de Londen Marathon 2023.

Over de London Marathon

Om precies 9:30 uur 's ochtends zal het startschot klinken. Op de 43e editie van de Marathon van Londen zullen zo'n 50.000 mensen deelnemen. Dit is een toonaangevend evenement in de marathonwereld en het is iets waar mensen reikhalzend naar uitkijken. Er nemen ook winnaars van vorige jaren deel, waaronder Joyciline Jepkosgei en Sisay Lemma.

Met de introductie van streamingdiensten is het nu gemakkelijk om live mee te kijken met de Londen Marathon 2023, ook al ben je in Nederland. Als je een toestel hebt met internetverbinding, kun je direct verbinding maken met de livestream en zien hoe duizenden lopers zich door de straten van Londen bewegen. Dit is een uitstekende gelegenheid om te genieten van hun unieke prestaties.

London Marathon en het goede doel

Er lopen zelfs bekende Britten mee die in het dagelijks leven geen topsporter zijn. Zij doen dit niet alleen voor hun eigen persoonlijke prestaties, maar vooral om geld in te zamelen voor goede doelen. Het gaat om deze celebs:

 • Cynthia Erivo (acteur en zanger)
 • Chris Evans (radio dj en tv-presentator)
 • Harry Judd (muzikant)
 • Helen Thorn (comédienne)
 • Reece Parkinson (radio dj en tv-presentator)
 • Sophie Raworth (presentatrice)
 • Stephen Mangan (acteur)
 • Tyler West (radio dj)

Wat is de route van de marathon?

De Londen Marathon 2023 start bij het Greenwich Park in de Royal Borough of Greenwich. Vanaf daar gaat de marathon door onder andere de Cutty Sark Gardens. Na 12 mijl (ongeveer 19,3 kilometer) loopt de stoet over de Tower Bridge om daarna de route naar het financiële centrum van Londen, Canary Wharf, voort te zetten. Na 22 mijl (ongeveer 35,4 kilometer) is dan de Tower of Londen in zicht, waarna we al snel de Londen Eye te zien krijgen. Nog net voor Buckingham Palace kunnen we natuurlijk ook nog een blik werpen op de Big Ben in Westminister Palace. Het parcours van deze marathon is een van de meest spectaculaire en adembenemende marathons van Europa.

De Marathon van Londen 2022 live vanuit Nederland kijken?

Al sinds 1981 wordt de London Marathon uitgezonden door de BBC, waardoor miljoenen kijkers op een afstand in staat zijn om dit iconische evenement mee te maken. Op televisie begint de uitzending om 9:30 uur op BBC Two. Om 10:25 uur zul je even moeten zappen naar BBC One om verder te kijken met de London Marathon 2023. De verbinding wordt dan overgeschakeld naar dit kanaal voor het laatste gedeelte van de race die je alleen daar kunt volgen. De hele marathon wordt van commentaar voorzien door Gabby Logan die ook de Europese Kampioenschappen vrouwenvoetbal becommentarieerde.

Als je geen toegang hebt tot de BBC via je tv-abonnement, dan hoeft dat de pret niet te drukken. Je kunt namelijk nog steeds live meekijken met de Marathon van Londen 2023 via BBC iPlayer. Vanuit Nederland krijg je echter niet zomaar toegang tot deze Britse streamingdienst. Het is namelijk zo dat de BBC alleen binnen het Verenigd Koninkrijk haar shows mag uitzenden vanwege beperkingen op het auteursrecht. Dit betekent dat degenen die buiten het Verenigd Koninkrijk wonen, geen toegang krijgen tot de streamingdienst.

BBC iPlayer kijken vanuit Nederland

Om de Marathon van Londen 2023 live te kunnen volgen, heb je een Virtual Private Network nodig om de geoblocking te omzeilen. Met een VPN kun je jouw IP-adres versleutelen en aanpassen zodat je de livestream vanuit Nederland op je televisie, computer of mobiele telefoon kunt bekijken. Als de VPN-server in Engeland staat, krijg je dus een Engels IP-adres en kun je gewoon naar de Marathon van Londen 2022 kijken via BBC iPlayer vanuit Nederland. Er is ook een app voor mobiele telefoons die je gratis kunt downloaden om de Londen Marathon 2023 live te volgen vanuit Nederland.

BBC iPlayer account aanmaken

Om programma's te kunnen kijken op BBC iPlayer heb je een account nodig. Gelukkig is het inschrijven makkelijk en gratis. Je hoeft alleen je naam, e- mailadres en een wachtwoord in te voeren en vervolgens kun je aan de slag met het streamen van je favoriete programma's. Zo kun je live meekijken met dit iconische evenement, maar om toegang te krijgen tot hun streamingdiensten vraagt de site je om een Britse postcode. Je kunt hiervoor een willekeurige postcode invullen, bijvoorbeeld E1 6AN (Londen). Zoals gezegd is het wel nodig om eerst een Brits IP te bemachtigen via VPN, voordat je een account aanmaakt.

Volg de Londen Marathon 2023 vanuit Nederland

Het is supereenvoudig om de marathon live via BBC iPlayer te volgen vanuit Nederland met behulp van een VPN. Dit doe je zo:

 1. Sluit een abonnement af bij een goede VPN-provider. Wij vinden Surfshark een van de beste VPN-providers, omdat dit een van de snelste VPN’s is op dit moment. Zo kijk je zonder haperingen naar de uitzending van de Londense marathon.
 2. Download en installeer de VPN-app op het apparaat waarop je de marathon wilt volgen.
 3. Log in en maak verbinding met een server in het Verenigd Koninkrijk.
 4. Maak vervolgens een account aan bij BBC iPlayer (als je dit nog niet gedaan hebt).
 5. Geniet van de Londen Marathon 2023!

Photo by Miguel A Amutio on Unsplash