Hoe train je effectief op een loopband?Hardlopen kan zo heerlijk zijn. Lekker buiten door de bossen, of door de stad langs de terrasjes lopen. De mooie omgeving, de frisse buitenlucht, je kunt er daarna weer even tegenaan. Alleen is er een dingetje dat soms roet in het eten gooit, het weer. Dat fijne hardlopen is ineens niet zo lekker meer als je onderweg een dikke plensbui op je hoofd krijgt. Hoe fijn is het dan dat je ook binnen je aantal kilometers kunt lopen, maar dan op een loopband!

Er zijn wat het weer betreft geen excuses meer om niet op de loopband te gaan hardlopen. Je hebt nu alle mogelijkheden om je conditie op peil te houden. Als je de loopband regelmatig gebruikt, werk je niet alleen aan je conditie, maar ook zorg je voor meer spierkracht, het heeft een gunstig effect op je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel en je cholesterol. Daar komt bij dat hardlopen zorgt voor het aanmaken van endorfine. Het welbekende geluksmakertje in je hersenen waar je een fijn gevoel van kunt krijgen. Vooral mensen die last hebben van depressieve gevoelens kunnen hier veel baat bij hebben.

Maak trainingsschema's om vooruitgang te zien

Naast bovengenoemde voordelen is het ook heel handig dat je loopband alles registreert. Je kunt zien hoeveel je al gelopen hebt en zo een bepaald doel opstellen. Zo kun je een trainingsschema maken die past bij jouw situatie van dat moment. Het leuke hiervan is dat je dit schema steeds meer kunt uitbreiden zodat je vooruit gaat en voortgang ziet. Ben je al wat meer getraind, dan kun je ook landschappen simuleren door middel van een van de vele programma's die op de loopband zitten. Je kunt bijvoorbeeld de loophoek instellen om zo hoogteverschillen na te bootsen. Op deze manier kun je precies doen wat je verwacht van het hardlopen. Mocht je nou denken dat thuis in een kamer hardlopen saai is, dan heb je het mis. Plaats de loopband voor de televisie, of doe een lekker muziekje op en je rent zo door je programma.

Op de website www.tunturi.com/nl/ staan veel verschillende soorten loopbanden met een duidelijke uitleg erbij. Zo kun je precies nagaan welke het beste bij jou past. Tunturi is een bedrijf dat zijn roots heeft in Finland, opgericht in 1922.

Ga ook eens wandelen

Houd je liever van wandelen, dan kan dit natuurlijk ook op een loopband. Je bepaalt zelf het tempo wat jij het prettigst vindt lopen. Wandelen is een van de gezondste sporten, dus het is ook zeker aan te raden om dit te gaan doen. Elke dag even op je loopband wandelen zorgt ervoor dat je longen meer zuurstof kunnen opnemen en dat je hart beter gaat werken, waardoor je hersenen beter doorbloed raken. Daarnaast zorgt wandelen ervoor dat je spieren en botten worden versterkt.


Bewegen is fijn en gezond. Met een loopband in huis vergroot je je kans om regelmatiger te bewegen. Het vergt alleen wat doorzettingsvermogen en dan is het vooral genieten.