Hoe je hardloopkleding het beste kunt wassen in de wasmachineBen jij een fanatieke hardloper? Dan is de kans groot dat je meerdere keren per week buiten of in de sportschool te vinden bent en daar de nodige kilometers loopt. Logisch dus dat je kleding na een flinke sessie wel een wasbeurt kunnen gebruiken. Allereerst is het dus aan te raden om meerdere setjes kleding te hebben, zodat je niet hoeft tot wachten totdat er één is gewassen. Je schoenen kun je natuurlijk prima buiten even laten luchten, maar je kleding moet je wel even wassen. Vooral wanneer je veel zweet, zal dit in je kleding gaan zitten, waardoor het er niet frisser op zal gaan ruiken. Toch is het wel belangrijk dat je je hardloopkleding op de juiste manier wast. Niet te warm, maar ook niet te koud. Hoe je dit doet, vertellen we je in dit artikel.

Sorteer op materiaal en kleur

Net als bij normale kleding, is het ook bij hardloopkleding belangrijk dit te sorteren voordat je het gaat wassen. Hardloopkleding kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals polyester, nylon en spandex, die elk hun eigen wasvoorschriften hebben. Controleer het waslabel op elk kledingstuk om te zien welke specifieke instructies er worden gegeven. Daarnaast is het ook verstandig om kledingstukken met vergelijkbare kleuren bij elkaar te houden om te voorkomen dat je te maken krijgt met verkleuring. Je kent vast wel de klassieke verhalen van mensen die een rood of blauw shirt bij de lichte was hebben gedaan en dit volledig is verkleurd. Let hier dus goed op wanneer je je kleding wilt gaan wassen. Want ook wanneer je de beste wasmachine hebt, is de kans groot dat je te maken krijgt met verkleuring of krimpende kleding.

Wasmiddel en temperatuur

Waar we onze handdoeken vaak op 60 of zelfs 90 graden wassen, is dit met hardloopkleding niet bepaald verstandig. De kans dat je shirt er dan enkele maten kleiner uitkomt, die is vrij groot. Kijk daarom dus ook goed naar de temperatuur waarop je je kleding mag wassen, zodat je zeker weet dat je het in dezelfde maat uit de wasmachine haalt. Ook is het gebruik van wasmiddel belangrijk om op te letten. Veel hardloopkleding is namelijk gemaakt van speciale materialen, waardoor ze waterafstotend zijn of extra luchtdoorlatend. Gebruik je de verkeerde wasmiddelen, dan bestaat de kans dat je de kleding beschadigt, waardoor de werking vele malen minder wordt.

Was je kleding op tijd

Je kunt je voorstellen dat wanneer je net heerlijk hebt gesport en je je kleding in de tas nog een dag laat liggen, dit de geur en ook kwaliteit niet ten goede komt. Uiteraard snappen we heel goed dat je misschien niets liever wilt dan even rustig op de bank zitten, maar gooi dan eerst even je kleding bij de was. Heb je geen zin om het direct te wassen, zorg er dan op z’n minst voor dat je het even uithangt, zodat het niet kan gaan stinken in je tas. Heeft het nu heel hard geregend, zorg er dan voor dat je het goed laat drogen.