Hoe gebruik je je energie optimaal tijdens hardlopen



Tijdens het hardlopen verbruik je veel energie. Doe je dat in wedstrijd of als liefhebber tijdens een marathon dan leidt een goede verdeling van die energie tot een optimaal resultaat.

Ventilatie

Eigenlijk valt de energiehuishouding van het lichaam te vergelijken met die van een huis. Wil je een huis in optimale conditie houden dan dient er regelmatig onderhoud gepleegd te worden. Zo moet je een lichaam ook goed verzorgen om in goede conditie te blijven. Wie gaat trimmen of hardlopen doet er goed aan de juiste kleding en schoeisel uit te kiezen. Hierbij kan internet veel informatie verschaffen. Als eerste oriëntatie kun je sites bezoeken die hierin gespecialiseerd zijn. Pas je toch liever je nieuwe hardloopschoenen of trainingspak dan is een bezoek aan een sportzaak het beste wat je kunt doen. Veel mensen voelen toch graag hoe iets loopt of of iets lekker en comfortabel zit. Bovendien heeft personeel in een speciaalzaak vaak kennis van zaken en kan je desgewenst een zeer deskundig advies geven. Ben je daarnaast ook aangesloten bij een officiële atletiekvereniging dan heb je waarschijnlijk ook korting als je je aankoop doet in de plaats waar deze vereniging gevestigd is.

Conditie

Heb je éénmaal de juiste spullen aangeschaft, dan kun je je eerste stap zetten om je conditie op peil te brengen. Je kunt natuurlijk een uitgebreid schema voor jezelf opstellen maar als beginner is het motiverend als je je bij een trim- of hardloopgroep aansluit. Ben je echt van plan om een dikke prestatie te gaan neerzetten dan kun je het beste gaan trainen bij een atletiekvereniging. Daar kan een deskundige coach een professioneel trainingsschema voor je opstellen en kan hij of zij je tijdens de oefeningen ter plekke deskundig advies geven. Met een zekere discipline en strenge aanpak zul je merken dat je meer vooruitgang boekt en je conditie sneller op een hoger peil is. Zo’n coach kan je ook afremmen als het moet, zodat je niet met onnodige blessures komt te zitten. Zit je al op een aardig niveau maar boek je geen vooruitgang meer dan kan wisseling van trainer een oplossing zijn. Soms is de magie en wisselwerking tussen een bestaande coach en atleet na een jarenlange samenwerking niet meer optimaal. Zo koos olympisch medaillewinnaar Dafne Schippers onlangs voor een nieuwe begeleider. De voormalig wereldkampioen en winnaar van het zilver op de Olympische Spelen kon haar trainingsarbeid de laatste twee jaar niet meer omzetten in klinkende overwinningen.

Energieverbruik

Wanneer je meedoet aan een duurloop of wedstrijd is het belangrijk om tot een optimaal energieverbruik te komen. Daarbij zijn twee factoren belangrijk. Ten eerste je eigen gewicht en ten tweede het aantal kilometers wat je loopt. Dit staat los van je loopsnelheid. Je lichaam kun je vergelijken met een verbrandingsmotor en is dus je energieleverancier. Net zoals bij het kiezen van een juiste leverancier, moet je bij je eigen energieverbruik rekening houden met verschillende factoren. Kies daarom voor de juiste voeding en doe dat op het juiste moment. Zo helpt een optimale verbranding en juist gebruik van voedsel en drinken je tot een betere prestatie te komen.



Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay