Hardlopen versus fietsen: wat is beter?Fietsen en hardlopen zijn twee van de meest populaire aerobe oefeningen ter wereld waarbij je geen gewichten gebruikt, wat betekent dat er een goede kans is dat je minstens één van hen hebt geprobeerd, of er zelfs maar aan hebt gedacht. Als je meer cardio in je leven wilt opnemen en wat uithoudingsvermogen wilt opbouwen, kan het moeilijk zijn om te kiezen welke je wilt proberen. Beide activiteiten hebben voordelen, waarover je hieronder meer leest.

 
Calorieverbranding

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens hardlopen of fietsen, hangt af van de intensiteit en de duur van je training. Het hangt ook af van je gewicht, leeftijd, geslacht en andere persoonlijke factoren. Met hardlopen verbrand je desondanks over het algemeen meer calorieën dan met fietsen. Fietsen houdt in dat je op een fiets zit, die je gewicht ondersteunt en ervoor zorgt dat je minder beweegt. Je beweegt meer tijdens het hardlopen, wat leidt tot een iets hogere calorieverbranding. Wil je graag veel calorieën verbranden? Fietsen huren is dan niet verstandig, ren juist een rondje in de omgeving van je huis!

Hartgezondheid

Hardlopen en fietsen zijn nek aan nek als het gaat om cardiovasculaire gezondheid. Ze zijn even goed voor je. Beide activiteiten kunnen je hart in de loop van de tijd versterken. Als je je houdt aan degene die je het leukst vindt, zul je meer gemotiveerd zijn om door te gaan en de vruchten te plukken. Overdrijf het desondanks niet. Een overzicht van onderzoeken uit 2014 wees uit dat intensief sporten gedurende meer dan 5 uur per week of 1 uur per dag een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van het hart, dus je moet niet al te veel hardlopen of fietsen. Dit is al helemaal het geval als je vervolgens ook nog gaat stucen!

Gewichtsverlies

Afvallen is niet alleen een kwestie van sporten. Het gaat ook om het evenwicht tussen de calorieën die erin gaan en de calorieën die eruit gaan. Met andere woorden, gezond eten en sporten is dé manier om af te vallen. Aangezien hardlopen doorgaans meer calorieën verbrandt dan fietsen, is het logisch om te zeggen dat hardlopen ook beter is voor gewichtsverlies... toch? Nou, zo simpel is het niet. Als je meer van fietsen houdt, ga je eerder langere fietstochten maken dan hardlopen. Het calorieverlies van een stevige trapsessie zou dan dat van hardlopen evenaren of zelfs verslaan.

Er zijn veel factoren om te overwegen. De intensiteit, frequentie en veilige beoefening van elke oefening die je graag doet, behoren tot de belangrijkste. Houd er rekening mee dat hardlopen meer calorieën verbrandt, maar fietsen is zachter voor je gewrichten. Je zou voor een langere periode kunnen fietsen en net zoveel calorieën verbranden als in een kortere periode van hardlopen, of zelfs meer calorieën in het algemeen. Een kleine studie uit 2013 vond bewijs dat zowel hardlopen als fietsen de eetlust van jonge mannen zou kunnen onderdrukken. Dus beide soorten lichaamsbeweging kunnen helpen als je probeert je gewicht te beheersen door je voedselinname onder controle te houden.