Hardlopen of roeien, wat is het beste voor jou?Iedereen begint het nieuwe jaar met goede voornemens en sporten hoort daar erg vaak bij. Er zijn verschillende fitnessapparaten die je kan aankopen om van thuis uit aan je conditie te werken. Meestal wordt er echter voor een loopband of een roeitrainer gekozen. Maar wat zijn de verschillen juist tussen hardlopen en roeien en wat is de meest efficiënte manier om die extra kilo's te verliezen?

De verschillende voordelen van hardlopen

Een loopband is een erg veelzijdig apparaat. Je kan er zowel op lopen als joggen en sprinten. Op basis van jouw capaciteiten stel je de snelheid en de hellingsgraad in en je bepaalt dan ook zelf hoe intensief je wil trainen. Bovendien vangt een loopband de schokken op worden je pezen en gewrichten zo gespaard. 

Hardlopen op een loopband is uitstekend om aan je conditie te werken en om je vetpercentage te verminderen. Tijdens het lopen worden vooral de spieren in je onderlichaam versterkt, zoals je hamstrings, je kuiten en je billen. Een loopband is zowel geschikt voor beginnende als voor goed getrainde sporters. Beginnende sporters kunnen er hun conditie langzaamaan mee opbouwen, terwijl gevorderde lopers er door middel van zware intervaltrainingen aan hun weerstand kunnen werken.

De voordelen van roeien

Op een roeitrainer maak je steeds één en dezelfde beweging. Het is dan ook een zeer laagdrempelig apparaat dat zowel door jongere als door oudere mensen gebruikt kan worden. Tijdens het roeien worden er enorm veel spieren getraind, gaande van je benen en je buikspieren tot je rug- en armspieren. Het is dan ook een full body work-out, waarbij je ook je houding verbetert.

Omdat je zoveel spieren gebruikt op een roeitrainer, worden je hart en je longen automatisch mee versterkt. Elke spier moet namelijk van voldoende zuurstof voorzien worden en je hart en je longen moet dan ook harder werken. Roeien is een erg gezonde sport waarbij je enorm veel spiermassa opbouwt, terwijl je ook nog eens heel wat calorieën verbrandt!


Koop je best een loopband of een roeitrainer?

Voor je beslist of je een roeitrainer of een loopband gaat kopen, is het erg belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat je uiteindelijke doel is. 

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om rustig je conditie op te bouwen en wat extra kilo’s te verliezen? Dan kan je het beste een betrouwbare loopband kopen. Als je echter intensief wil trainen en extra spiermassa wil opbouwen, dan is de roeitrainer een verstandige keuze.

Helemaal ideaal is het natuurlijk als je beide fitnessapparaten aankoopt. Op deze combineer je de voordelen van beide fitnessapparaten. Door afwisselend te roeien en hard te lopen, train je alle aspecten van je lichaam en ben je dan ook steeds topfit!