Hardlopen in alle seizoenen: kies de juiste kleding



Als je graag buiten hardloopt, doe je dat het liefst het hele jaar door. Het is hierbij essentieel dat je goed gekleed bent. Met een zorgvuldige planning kun je genieten van hardlopen bij warm, koud en regenachtig weer. Dit zijn drie tips waarmee je in alle weersomstandigheden comfortabel kunt hardlopen.

1. Kledingtips voor hardlopen in de winter

In de winter gaat het erom je strategisch te kleden om te voorkomen dat je het te koud of te warm krijgt tijdens het hardlopen.

Bedenk hoe je je na 1 kilometer voelt en kleed je op die temperatuur. Ga als eerste voor een warme basislaag, zoals een shirt met lange mouwen van polyester of nylon. Trek daar overheen een warme laag met rits aan en vervolgens een winddicht jack. Als je jezelf in lagen kleedt, kun je kledingstukken uittrekken als je het te warm krijgt.

Denk ook aan een warme muts of hoofdband om je oren te bedekken en handschoenen om je handen warm te houden. Zorg in het donker voor reflecterende kleding en een hoofdlamp voor de veiligheid.

2. Kledingtips voor hardlopen bij warm weer

In de zomer en bij warm weer kies je het beste voor lichte kleuren en materialen. Dat geldt zowel voor droog als vochtig weer. Het is fijn als materialen gemakkelijk vocht absorberen, zodat je lichaam droog blijft. Denk aan een polyester hardloopshirt of een bamboe boxershort. Draag een pet om je hoofd te beschermen tegen te veel zon.

3. Kledingtips voor hardlopen in de regen

Regen is vaak een goed excuus om binnen te blijven, maar sommige hardlopers genieten van een natte en verfrissende looptraining. Afhankelijk van de temperatuur moet je je daarop kleden. Kies voor sneldrogende stoffen die niet veel vocht opnemen, zoals nylon of polyester.

Bij koelere regen kun je een lichtgewicht regenjack dragen dat je droog en comfortabel houdt. Kies sokken die snel drogen voor het geval ze nat worden tijdens het hardlopen. Trek na het hardlopen je natte kleren zo snel mogelijk uit.

Wanneer een hardlooptraining overslaan of binnen blijven?

Hoewel ‘te koud’ of ‘te warm’ meestal een kwestie is van persoonlijke voorkeur, zijn er omstandigheden waarin het raadzaam is om binnen op de loopband te gaan of je hardlooptraining buiten over te slaan.

Het risico op bevriezing neemt toe bij temperaturen lager dan -7 graden Celsius, dus blijf binnen als het zo extreem koud is. En het wordt als te warm beschouwd om te gaan hardlopen als de temperatuur hoger is dan 37 graden en de luchtvochtigheid hoger is dan 80 procent. Ook dat zijn extreme omstandigheden die je nopen thuis te blijven of de sportschool op te zoeken.