De perfecte regenjas voor hardlopen: Waar moet je op letten?Als hardloper in Nederland weet je één ding zeker: vroeg of laat ga je te maken krijgen met regen. Maar laat die grijze wolken je niet van de wijs brengen! Een goede heren of dames regenjas is dé oplossing om droog te blijven tijdens het hardlopen. 

Maar met zoveel keuzes op de markt, hoe vind je nu een model dat echt geschikt is voor tijdens het hardlopen? In dit artikel duiken we dieper in de eigenschappen die een regenjas geschikt maken voor buitensporters. 

Duurzaamheid en stijl

Hardlopen doe je niet alleen voor je gezondheid, maar ook om je goed te voelen. Een stijlvolle regenjas die past bij je persoonlijkheid kan je motivatie een flinke boost geven. Bovendien is het fijn als je investeert in een duurzame jas die meerdere seizoenen meegaat.

Een merk dat gespecialiseerd is in regenjassen met deze eigenschappen, is Maium. Alle regenjas Maium modellen zijn speciaal ontworpen met het oog op functionaliteit en stijl. Deze modellen zijn waterdicht, ademend, en transformeren ook vaak eenvoudig naar een poncho voor op de fiets – ideaal voor de Nederlandse weersomstandigheden.

Ademend vermogen

Bij het kiezen van een regenjas is het ook belangrijk om op het ademend vermogen te letten. Je wilt namelijk niet dat het zweet als een mini-sauna onder je jas blijft hangen. Zoek daarom naar materialen die vocht van binnen naar buiten transporteren. Dit houdt je lichaam droog en voorkomt dat je het koud krijgt door je eigen zweet.

Wind- en waterdicht

Een echte hardloopregenjas moet volledig wind- en waterdicht zijn. Let op termen als 'waterkolom' – deze geven aan hoeveel waterdruk de jas kan weerstaan voordat het water door de stof heen dringt. Een waterkolom van minimaal 10.000 mm is aan te raden voor professionele hardlopers.

Gewicht en pakvolume

Je regenjas moet licht zijn en makkelijk op te bergen als de zon weer doorbreekt. Zoek zodoende naar jassen die je klein kunt opvouwen, zo kan je deze bij opklarend weer direct inpakken zonder dat ze veel ruimte in beslag nemen. Deze modellen zijn ideaal voor lange duurlopen waarbij het weer elk moment kan omslaan.

Bewegingsvrijheid

Hardlopen draait om beweging, veel beweging. De pasvorm van je regenjas is daarom cruciaal. Een goed model zit niet te strak maar ook zeker niet te los. Zoek naar jassen met een ergonomische snit en elastische materialen die meebewegen met elke stap.

Ventilatie

Goede ventilatie voorkomt oververhitting. Zoek hierom naar regenjassen met ventilatiegaten onder de oksels of op de rug. Deze gaten laten ergonomisch de lucht circuleren, zelfs tijdens een intensieve loop.

Reflecterende elementen

Veiligheid eerst! Vooral in de regen en bij schemer of duisternis is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor anderen. Een regenjas met reflecterende details kan dan letterlijk een lifesaver zijn.

Als je deze punten in acht neemt, vind je zeker een regenjas die bij je past en die je hardlooprondjes in de regen een stuk aangenamer maakt. En onthoud: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Met de juiste uitrusting is elke regenbui slechts een verfrissende uitdaging!