De eerste stap naar een goede conditie begint vandaagOndanks dat er in de media veel te lezen is over de corona-kilo’s die er aan vliegen, zijn er aan de andere kant hoopvolle berichten dat veel Nederlanders in deze tijd zijn gaan wandelen. Vaak is wandelen ook de eerste aanzet om te gaan hardlopen.

Qua infrastructuur is Nederland het land bij uitstek om te gaan fietsen, wandelen, trimmen of te beginnen met hardlopen. Er wordt afgelopen tijd veel gewaarschuwd tegen het toenemend overgewicht van veel inwoners van land. De oorzaak zou liggen in het feit dat er afgelopen twee jaar veel thuis is gewerkt. Omdat er minder naar het werk gefietst wordt en we minder lopen zou de gemiddelde conditie van veel werkenden hard achteruit zijn gegaan.

Uit recent onderzoek van de Nationale Wandelmonitor 2021 is gebleken dat er juist veel meer gewandeld wordt door de Nederlanders. Zo’n 1.8 miljard mensen maakten een ommetje en 1.1 miljoen Nederlanders gingen op wandelvakantie.

De stap naar hardlopen is dan nog maar een kleine. Een blokje om op de hardloopschoenen is ook makkelijk in te roosteren in het dagelijkse schema. Stel ook meteen een doel op waarna je naartoe werkt. Je hoeft dit ook niet alleen te doen. Doe je het met een gezinslid of buurman dan kun je elkaar elke keer motiveren om het hardlopen vol te houden. Je kunt het daarmee net zo leuk maken als je het zelf wilt. 

Hardloopschoenen

Als je al een tijdje uit de running bent qua onderhoud van je conditie, dan is het raadzaam om goed naar je materiaal te kijken. Gooi je oude hardloopschoenen meteen weg. Vaak is de pasvorm, de demping niet meer goed. Maak daarom een frisse start en koop nieuwe hardloopschoenen. Verder is het zaak je te verdiepen in goede voeding, zodat je onderweg geen last van je maag of brandend maagzuur krijgt. Natuurlijk is goed ventilerende kleding een must en kan een licht regenjasje en verlichting altijd van pas komen.

Veiligheid

Wie heel vroeg of later in de avond loopt moet zorgen dat hij of zij goed zichtbaar is. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Reflecterende kleding zorgt er voor dat je goed gezien wordt door fietsers en automobilisten. Een lampje aan je arm of een sterk licht of je hoofd versterkt niet alleen je eigen zichtbaarheid, maar helpt je ook makkelijk over slecht verlichte bospaadjes te rennen. 

Wedstrijd

Wie nu begint te trainen, kan in het voorjaar mooi meedoen aan een langere georganiseerde wandeltocht of hardloopwedstrijd. Stel daarom nu je doel waar je naar toe wilt werken. Je hoeft niet meteen een hele marathon te lopen. Begin met een wedstrijd van 5 of 10 kilometer. En doe daar een paar van in een jaar. Daarbij is het altijd een uitdaging om je beste tijd te verbeteren. Iets dat enorm veel voldoening geeft. Betrek je familie bij de uitdaging zodat ze je straks over de finish kunnen juichen om je te ontvangen met een mooie bos bloemen. Begin daarom vandaag nog zodat je fit en vol energie het nieuwe jaar in gaat.