Boeiende hardloop en wandelroutes maak je zelfMeer dan ooit verlangen we ernaar om leuke buitenactiviteiten te ondernemen. Zo langzaamaan zie je de verschillende wandel- en hardloop kalenders weer vollopen. Daarbij is het belangrijk om ook weer je loop- of wandeloutfit de komende tijd op orde te brengen. Kun je echter niet wachten en heb je al de lentekriebels al in je benen dan kun je altijd alleen of met een wandel- of loopmaatje op pad gaan. Zelf een route uitstippelen voor anderen kan natuurlijk ook. Een handig hulpmiddel daarbij zijn GPS-coördinaten.

Ben je iemand die niet van vaste routes of gebaande wegen en paden houdt dan is het ideaal dat je via GPS coördinatiepunten helemaal op eigen wijze je route kunt bepalen. Er zijn zelfs sites waarmee je heel handig punten op een kaart kunt zetten en waarbij automatisch de kortste begaanbare weg wordt gekozen. Deze digitale kaart kun je vervolgens downloaden en uitprinten om vervolgens op pad te gaan. Het maakt hardlopen en wandelen extra aantrekkelijk omdat je routes loopt die waarschijn nog maar door weinig hardlopers voor jou zijn afgelegd.

Ben je dit jaar helemaal klaar om lekker lange hardlooptochten te gaan maken? Dan is het tijd om goed te kijken of je wandel- of hardloopkleding nog helemaal up to date is. Het kan zijn dat je schoenen of trainingsjack na een aantal jaren versleten is of gewoon niet meer lekker zit. Als de zon straks weer schijnt is een onmisbare accessoire een lekker zittende zonnebril. Je hebt daarbij keuze uit zonnebrillen die stevig achter je oren of gezicht zitten of oversized zonnebril dames die een groter gedeelte van je gezicht bedekken.

Feestje

Heb je dit jaar geen zin meer om je kinderfeestje niet meer binnen te houden en een meer actievere versie te organiseren dan ben je vast nog wel bekend met de ´ouderwetse´ speurtocht. Deze kun je natuurlijk uitzetten met lintjes, briefjes of bordjes, maar dan heb je altijd de kans dat onbedoelde grappenmakers het één en ander weghalen. Heb je per groep één of meer mobiele telefoons dan is een speurtocht met GPS-coördinaten een spannende variant. Maak het naast een fysieke inspanning ook een mentale uitdaging door opdrachten en vragen te bedenken die de groep tijdens de tocht moet uitvoeren. Je kunt ook een meer inspannende versie maken door er hardloop- of survival-elementen aan toe te voegen.

Augmented reality

Bij de ontwikkeling van wandelroutes worden tegenwoordig moderne technieken toegepast. Er zijn zelfs varianten waarbij je niet eens je eigen huis uit hoeft. Als je een cardio hardloopband in huis hebt of daarvan bij de sportschool gebruik kunt maken kun je een virtual reality bril opzetten en routes en hardloop bestemmingen die je misschien anders in het werkelijke leven nooit zult aangaan. Een tweede variant waarbij wel naar buiten gaat is te lopen met Augmented reality. Zo kun je bijvoorbeeld in het Friese Grou zo'n route wandelen. Op zonnige dagen is het dan verstandig om een zonnebril heren te dragen. Via een gratis te downloaden app lopen historische figuren met je mee en vertellen je bijzonderheden over locaties waar je langskomt. Je kunt kiezen met welk virtueel figuur je op pad gaat. Ben je helemaal fan van actieve spelletjes op de app dan kun je altijd nog Pokémon Go activeren om te onderzoeken of er weer nieuwe digitale pokémons zijn losgelaten.

Afbeelding van StockSnap via Pixabay