Is hardlopen een goedkope sport? Dit kost hardlopen



De leefstijlmonitor van het CBS laat zien dat hardlopen of joggen de populairste sport is na fitness. Ongeveer 10 procent van alle Nederlanders loopt wekelijks een rondje. Je hebt maar weinig nodig om te starten met lopen. Maar wat kost hardlopen nou precies? En welke items zijn onmisbaar voor de hardloper? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Hardloopschoenen en kleding

Laten we beginnen bij de basis: goede hardloopschoenen en een setje zomer- en winterkleding. Het valt aan te raden om te investeren in hardloopschoenen die je aan laat meten bij een sportzaak. Niet alleen het materiaal van de schoen is namelijk belangrijk, maar ook hoe de schoen past om jouw voet. Dit is afhankelijk van de lengte, breedte en de vorm van jouw voet. Hoe beter de schoen past, hoe comfortabeler jij loopt. Hierdoor is het niet alleen een stuk leuker om conditie op te bouwen met hardlopen, maar het comfort speelt zelfs een rol in het risico op blessures. Je kunt bijvoorbeeld wat extra geld vrijmaken voor je hobby door energie vergelijken. Dat levert je helaas geen extra energie op voor je hardloopronde, maar wel extra euro's in je portemonnee. Tenzij je al bij de goedkoopste energieleverancier zit, natuurlijk. Het bedrag dat je bespaart op de energierekening kun je in ieder geval in je hobby- of sportpotje stoppen. Gemiddeld gaan hardloopschoenen zo'n 600 tot 1.000 kilometer mee. Loop je 20 kilometer per week? Dan komt dat neer op ongeveer een jaar.

GPS horloge en hardloopapp

Veel lopers vinden het prettig om een GPS horloge te gebruiken tijdens het rennen. Zo kun je bijhouden waar je hebt gelopen, hoe ver je hebt gelopen, hoe snel, de gemiddelde snelheid, hoe hoog je hartslag is en nog veel meer. GPS horloges zijn er in verschillende prijsklassen, maar voor een model met geavanceerde opties ben je snel een paar honderd euro kwijt. Wel kan dit je helpen bij het boeken van progressie. Door je hartslag in de gaten te houden en je tempo aan te passen kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je verzuurt, of zie je juist dat er nog wel wat ruimte is om te versnellen. Deze smartwatch kun je gebruiken in combinatie met een hardloopapp. Er zijn zowel gratis als betaalde apps die je kunt installeren, zoals de Nike Run Club en Runtastic. Vaak kun je eerst de gratis versie uitproberen voordat je besluit om over te stappen op de betaalde versie. Je krijgt dan extra functies, van uitgebreide hardloopschema's tot een wekelijks rapport met je resultaten.

 

Kosten van wedstrijden

Wil jij wedstrijden gaan lopen? Hou dan ook rekening met het inschrijfgeld. Zo betaal je voor veel wedstrijden een bijdrage van een paar euro tot €25,-. Een marathon kost al snel tegen de €100,- aan inschrijfgeld. Als je ook nog naar het buitenland reist voor een bijzondere marathon ben je nog een stuk meer kwijt. Het lopen van een marathon is uiteraard wel een onvergetelijke ervaring.