Dit zijn veelvoorkomende hardloopblessures

Hardlopen wordt over de gehele wereld veel gedaan, omdat het zowel lichamelijke als mentale voordelen met zich meebrengt. Zo maakt hardlopen je gelukkiger. Niet alleen vanwege de bekende runners high, maar ook door de andere geluksstofjes die tijdens het hardlopen worden aangemaakt. Daarnaast helpt hardlopen bij afvallen, bij mentale klachten en ga zo maar voort. En los van al deze mentale en fysieke voordelen, is hardlopen ook gewoon gigantisch leuk om te doen. Je bent immers niet alleen aan het sporten, maar gelijktijdig ook nieuwe gebieden aan het verkennen. Bovendien is het leuk om met anderen in je omgeving hard te lopen. Echter, het is goed om te weten dat hardlopen ook zijn gevaren kent. Het is namelijk een sport met een hoog blessurerisico in vergelijking met vele andere sporten. Maar wat zijn dan veelvoorkomende hardloopblessures?
Hielspoor
Je hebt vast wel van een hielspoor gehoord. Deze blessure komt vaak door overbelasting. Bij deze blessure voel je, zoals de naam al doet vermoeden, een stekende pijn onder de hiel. Het kan zijn dat je soms een tijdje last hebt van de blessure en daarna weer een tijdje niet. Toch is het goed om in te begrijpen, want hoe langer je met een hielspoor rondloopt, hoe lastiger het wordt om te herstellen. En dat heeft natuurlijk niet alleen gevolgen voor je hardloopactiviteiten, maar ook voor je algehele mobiliteit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een hielspoor te voorkomen. Draag goede schoenen, zorg ervoor dat je techniek in orde is en neem zo nu en dan de nodige rust. Voor oplossingen en extra informatie daaromtrent kun je Footlogics raadplegen. Zij zijn namelijk dé voetexpert. Niet alleen omtrent klachten bij de hiel, maar ook bij verscheidene andere voetklachten.
Zweepslag
Ook een zweepslag is een verraderlijke blessure die helaas vaak voorkomt bij hardlopen. Natuurlijk is er geen sprake van een echte ‘zweepslag’, maar zo voelt het wel. Het is echter een scheurtje in de spier die plots kan ontstaan. Bij een zweepslag voel je plots een harde tik tegen de kuit. Het zorgt voor een scherpe, stekende pijn en vaak kun je nadien zeer moeilijk lopen. Vaak wordt de kuit ook iets dikker en blauwer, omdat er bloedvaten scheuren. Een zweepslag, tijdens het hardlopen, ontstaat meestal bij hardlopers die te snel wegrennen. Het komt dus vaker bij sprinters voor dan bij duurlopers. Een zweepslag kan een ongenadige pijn met zich meebrengen, maar over het algemeen gaat het gelukkig vanzelf weer over. Wanneer je het herstel wilt bevorderen, dan doe je er goed aan om een medische professional zoals een huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.
Lopersknie
Hardloopblessures komen helaas op verschillende plaatsen voor. Ook de knie wordt tijdens het hardlopen veel belast en een zogenaamde ‘lopersknie’ is dan ook een bekende hardloopblessure. Bij deze blessure heb je met name pijn aan de buitenkant van een, of als je pech hebt, beide knieën. Vooral hardlopers die vaak trainen, bijvoorbeeld voor een marathon, krijgen regelmatig last van een lopersknie. Maar hoe weet je dan wanneer je last hebt van een lopersknie? Welnu, doorgaans krijg je pijn bij de knie tijdens het sporten en blijft het branden en steken. Hoe langer je blijft sporten, hoe erger de pijn wordt. Meestal kan een lopersknie ook geen kwaad, maar het is wel goed om even rustiger aan te doen wanneer je deze hebt. Ga bijvoorbeeld een tijdje minder hardlopen of kies tijdelijk voor een geheel andere sport. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen. Daarmee train je ook de spieren terwijl je gelijktijdig weinig kans maakt op blessures.
Hamstringblessure
Klachten bij de hamstring komen voor bij zeer veel verschillende sporten en zeker ook bij hardlopers. Je loopt meer kans op een hamstringblessure wanneer je vaak explosieve bewegingen maakt. Wanneer je bijvoorbeeld veel aan het sprinten bent. De hamstring bestaat uit drie grote spieren en wanneer iets scheurt, dan zal je er direct last van hebben. Enerzijds heb je een acute hamstringblessure. Als je bijvoorbeeld met hoge snelheid van een heuvel afrent en plotseling een felle pijn in de hamstring voelt, dan kun je vaak niet verder doorlopen. Maar een hamstringblessure kan ook langzaam opkomen. Door overbelasting. Dan heb je meer een zeurende pijn die langzamerhand erger kan worden.
Conclusie
In dit artikel zijn we ingegaan op vier veel voorkomende blessures bij hardlopen. Uiteraard zijn er nog veel meer. Gelukkig kun je veel blessures al voorkomen door rustig aan te doen, de juiste schoenen aan te kopen en aandacht aan je techniek te besteden. Tijd om dus eens te gaan kijken naar de perfecte schoenen voor jou!