Zo Kies Je de Android Smartwatch die het Best bij Je PastDe klassieke horloges hebben de laatste jaren een behoorlijke metamorfose ondergaan. Nog steeds kun je de tijd erop aflezen en vormen ze een mooi sieraad voor om je pols. Maar tegenwoordig kunnen ze je ook gezondheidsadviezen geven, afspraken inplannen en doorverbinden met je vrienden. Een zogenaamde smartwatch is dus meer en meer een verlengstuk geworden van je smartphone. Omdat er zoveel verschillende soorten en ontwerpen te koop zijn, kan het soms lastig worden om de perfecte smartwatch te kiezen. Hier lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een Android smartwatch.
 

Veilig online kopen

Schakel eerst een VPN in als je van plan bent om online een smartwatch te kopen. Smartwatches zijn meestal niet zo goedkoop, maar er is wel veel vraag naar. Mensen zijn bereid om veel geld neer te leggen voor een kwalitatief goed product. Dat betekent dat de handel in smartwatches ook lucratief is voor internetcriminelen. Zo kunnen dure smartwatches worden aangeboden op een nepwebsite. Of je wordt met mooie beloftes naar een website gelokt waar je een virus installeert. Of ze onderscheppen je persoonsgegevens en creditcardinformatie terwijl jij denkt dat je in een beveiligde betaalomgeving zit. Een VPN beschermt je tegen dit soort dreigingen.
 

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is letterlijk vertaald een slim horloge. Dat wil zeggen dat deze horloges meer doen dan alleen de tijd aangeven. Eigenlijk hebben ze meer weg van een minicomputer die je om je pols kunt dragen. Hoe slim zo’n smartwatch moet zijn, hangt vooral af van jouw eigen voorkeuren. Misschien ben je alleen geïnteresseerd in een stappenteller, een hartslagmeter en een GPS. En wil je tijdens je trainingen verder niet afgeleid worden door berichten en meldingen. Dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een fitness tracker, zoals de Fitbit.
Of misschien wil je een horloge waarmee je via een touchscreen kunt bladeren door apps, berichten sturen en je agenda organiseren. Dan is een smartwatch de juiste keuze. Er zijn veel modellen waar je uit kunt kiezen, allemaal met hun eigen functionaliteiten, designs en software. Om je te helpen om de juiste Android smartphone uit te kiezen, geven we hier een paar tips:
 

  1. Compatibiliteit

Het eerste waar je op moet letten is of de smartwatch die je voor ogen had wel werkt met jouw smartphone. In principe zijn smartwatches van Apple alleen compatibel met een iPhone. Andersom wordt er vaak minder moeilijk gedaan. De meeste Android smartwatches kunnen ook gekoppeld worden aan een iPhone. Google Wear OS, het besturingssysteem van Android smartwatches van bijvoorbeeld Fossil en LG, en Samsungs Tizen OS werken ook met iPhones. Je mist dan wel een paar functionaliteiten die je met een Android smartphone wel zou hebben.

 

  1. Functies

Een smartwatch kan heel wat taken van je smartphone overnemen, maar de vraag is of dit ook nodig is. Als je de smartwatch of fitness tracker vooral voor sportieve doeleinden gebruikt, heb je misschien minder behoefte aan agendabeheer. Wat je dan wel nodig hebt, is een goede hartslagmeter, een stappenteller en een ingebouwde GPS. Als je bijvoorbeeld lange afstanden wil joggen, kies je het best voor een smartwatch met een ingebouwde offline GPS.
Als je makkelijk in contact wil blijven met je sociale netwerk kies je voor een smartphone waarop je WhatsApp kunt installeren. Met een Android smartwatch kun je dan zelfs met je stem WhatsApp-berichten beantwoorden. Als je hoe dan ook van plan bent om veel apps te installeren, moet je ook een beetje op het aanbod letten. Zo hebben Apple en Google Wear OS een uitgebreide appbibliotheek. Maar voor de Samsung Tizen OS is het aanbod nog vrij beperkt.
 

  1. Batterijduur

Een smartwatch die voortdurend in de oplader zit, schiet zijn doel wel voorbij. Het is dus belangrijk dat de smartwatch een lange batterijduur heeft, zodat hij maar eens om de paar dagen opgeladen hoeft te worden. In het algemeen gaan smartwatches met een analoge display langer mee dan een smartwatch met een touchscreen.
 

  1. Accessoire

Een smartwatch is een handige gadget, maar vooral ook een mooie accessoire. Let er bij je aankoop dus op dat het bandje prettig zit. Het is goed om een smartwatch in een fysieke winkel te passen. Bedenk ook of je misschien wil variëren in horlogebandjes. Bij verschillende smartwatches is het mogelijk om de bandjes te verwisselen en kun je ze in verschillende designs kopen.