Wil je hardlopen in de zomer? Let op deze drie zaken!



Je hebt van die fanatieke hardlopers die ervan genieten om door de stromende regen of zelfs sneeuw te lopen. Maar de meesten van ons genieten toch het meeste van een heerlijke hardloopsessie in de zon. Zeker wanneer de zon fel schijnt en het kwik stijgt vraagt dit wel om een andere voorbereiding dan een ‘normale’ hardloopsessie. Waar je specifiek rekening mee moet houden wanneer je gaat hardlopen in de zon? Hier vind je het!

1. Zon op je bol

De zon is in de zomer natuurlijk een stuk feller dan in de winter. Vergeet dan ook nooit om je in te smeren met de beste zonnebrandcrème die er op dat moment is. Mensen zijn zich vaak niet zo bewust van de zon wanneer ze in beweging zijn, maar zij schijnt dan even scherp dan wanneer je in de zon ligt te bakken. Zeker wanneer je zweet is de kans op verbranding ook nog eens hoger. Kies daarom ook altijd voor zonnebrand die waterproof is, zo verlies je je laag niet bij de eerste de beste zweetdruppels. 

2. Blijven drinken

Het ligt aan de lengte van je hardloopsessie, maar denk er goed om in de zomer dat je vochtpeil op orde blijft. Wanneer je langer dan een uur gaat lopen is het sowieso een must om water of een sportdrankje mee te nemen. Doe je dit niet, dan is er de kans dat je uitdroogt. Bij een kortere sessie is het belangrijk na de tijd volop te drinken. Vooraf is het ook belangrijk, maar niet te veel. Hardlopen met een klotsende buik? Daar is niemand blij mee.

3. Elektrolyten

Wanneer het echt warm is en er veel gezweet wordt, is het belangrijk ook de overige voedingsstoffen (elektrolyten) op peil te houden. Denk aan voldoende zouten en suikers. Het is dan bij warm weer ook aan te raden om een gelletje of reep mee te nemen die je van deze voedingsstoffen voorziet. Doe je dat niet, dan kun je je duizelig gaan voelen of licht in je hoofd. 

Kortom, hardlopen in de zomer is heerlijk maar kent een andere voorbereiding dan hardlopen in de winter. Pas goed op, en ga bij twijfel in de avonduren of ’s ochtends vroeg rennen. Daarmee voorkom je dat het allemaal te heet wordt, dit zal je prestaties en je lichaam uiteindelijk niet ten goede komen.