Wat te doen bij een blessure door het hardlopen



Hardlopen is een populaire en laagdrempelige sport om te beoefenen en kan vele voordelen hebben voor zowel lichaam als geest. Het is echter belangrijk om stap voor stap op te bouwen en jezelf en je lichaam niet te overbelasten om blessures te voorkomen. Helaas kan het toch gebeuren dat je een blessure oploopt tijdens het hardlopen. In dit artikel bespreken we daarom wat je kunt doen als je geblesseerd raakt tijdens het hardlopen. Van eerste hulp bij kleine blessures tot het omgaan met ernstige blessures en zelfs een revalidatietraject bij een fysiotherapeut Amsterdam, we geven je handige tips en adviezen om snel en veilig te herstellen en weer snel kunt terugkeren op de weg, in het bos of natuurlijk lekker warm binnen op een loopband.

Lichte blessures

Als je een minder ernstige blessure hebt, zoals een spierpijn of lichte verstuiking, kun je vaak het beste even goed rusten en ijs gebruiken om te herstellen. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te genezen en niet te vroeg weer te beginnen met hardlopen. Het kan ook helpen om een ??arts of personal training Amsterdam te raadplegen voor advies over herstel en revalidatie. Vooral wanneer je op een wat hoger niveau hardloopt, is het belangrijk op de juiste manier te revalideren. Allereerst is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, maar is het ook van belang ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer, maar wel verantwoord op je oude niveau bent.

Zware blessures

Hardlopen lijkt een relatief onschuldige sport, maar je kunt je voorstellen dat een ongeluk altijd op de loer ligt. Zo kan het zijn dat je je verstapt, waardoor je enkels een flinke optater krijgen, maar kan het ook zijn dat je tijdens het aanzetten een spier verrekt of zelfs scheurt. Het is dan belangrijk direct een huisarts te raadplegen en te kijken naar een passend behandelplan. Wat vooral belangrijk is, is dat je je lichaam de tijd geeft om te kunnen herstellen. Ook mentaal kan het een flinke klap zijn, want er komt een moment dat je weer zal moeten gaan beginnen. Zo kan het lichamelijk allemaal wel weer op de rit zijn, maar is de kans ook aanwezig dat het mentaal wat langer duurt. Schroom daarom ook absoluut niet om hulp in te schakelen, mocht je die behoefte voelen.

De kans op blessures tijdens het hardlopen verkleinen

Om blessures in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je training en jezelf niet te overbelasten. Zorg voor een goede warming up en cooling down, draag goede schoenen die passen bij je loopstijl en train op verschillende oppervlakken om overbelasting van bepaalde spieren te voorkomen. Ook kun je overwegen om krachttraining te doen om je spieren en gewrichten sterker te maken. Train je voor een wedstrijd, dan is het ook aan te raden om iedere paar weken een sessie te plannen met een personal trainer. Zelf kun je natuurlijk je hartslag meten, maar de manier waarop je loopt zie je uiteraard niet.