Hoe bereid je je voor op een run in de winter?



Hardlopen kan je het hele jaar door doen. In de zomer is het heerlijk lopen in een kort broekje met de zon op je gezicht, maar ook in de winter kan je de leukste runs doen. Door een wit bos of door kerstverlichte straten; het kan een heerlijk magische setting zijn voor je hardloopsessie. In de winterse weersomstandigheden moet je wel goed voorbereid van huis gaan.

De voorbereiding op een run in de winter is wel een beetje anders dan in de zomer. Je moet nadenken over je kleding en je schoenen, je moet zorgen dat je goed verlicht bent en je moet alert zijn op ongelukken. Op een glad wegdek val je nu eenmaal sneller. Met een goede voorbereiding en de juiste kleding kom je een heel eind. Mocht dit toch niet baten? Zorg dan dat je als plan B een zorgverzekering hebt die je zo voordelig mogelijk weer van eventuele blessures af helpt.

Je kleding

Als de temperatuur onder de 10 graden zakt, is het tijd om je warmer te kleden tijdens het sporten. Hoe beter je gekleed bent op de temperatuur, hoe minder energie je lichaam verspilt aan het opwarmen of afkoelen. Er blijft meer energie over voor jou en voor je prestaties. En misschien nog wel het belangrijkst: je loopt sneller risico’s op blessures als je je niet warm genoeg kleedt tijdens een winterse hardloopsessie. Voor je het weet moet je volgend jaar op bezoek bij de fysiotherapeut, en dat wil je het liefst hardloopblessures voorkomen natuurlijk.

Je lichaam verliest de meeste warmte via je hoofd en schouders, een goede muts en nekwarmer zijn een belangrijke stap in de winterse gear. Voor je lichaam is het kleden in laagjes het best bij koude temperaturen. Je start met een onderlaag, dit is bijvoorbeeld een thermoshirt. Erover gaat de tussenlaag, je lekkere hardloopshirt bijvoorbeeld. Je maakt het af met laag drie, een jack waar je goed in kan bewegen. Bij het kiezen van een broek is je persoonlijke voorkeur leidend, toch is onder de 5 graden een gevoerde broek niet onverstandig.

Handen en voeten koelen bij echt koud weer het snelst af. De warmte in je lijf richt zich op de belangrijkste onderdelen, hierdoor worden de uiterste punten van je lijf het snelst koud. Hardloophandschoenen en sokken voor echt koude temperaturen kunnen dan een uitkomst zijn, maar ook je schoenen kan je aanpassen op de temperatuur. Warmere materialen, maar ook stevige zolen met voldoende grip.

Wees zichtbaar!

Zelfs overdag kan het in de winter zo grauw zijn, dat je als hardloper slecht zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Je bent hierdoor extra kwetsbaar, dus zorg ervoor dat iedereen je ziet aankomen. Draag verlichte bandjes om je middel of bovenarm, maar kies ook voor opvallende kleding met voldoende reflecterende strepen. Kies een keer een feller kleurtje dan het eeuwige donkerblauw, in felgeel zien ze je aankomen. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Je kan alle voorbereidingen treffen, maar een verzwikte enkel, een valpartij of een spierblessure door blootstelling aan de kou komen nu eenmaal voor. Als je fit bent, herstel je hier meestal snel van. Soms heb je een beetje hulp nodig van een fysiotherapeut of met grote pech zelfs een bezoekje aan de spoedafdeling. Vervelend genoeg, je bent even uitgeschakeld en hebt hoogstwaarschijnlijk pijn. Zorgen over de financiële afhandeling hiervan kan je missen als kiespijn.

Het is dus aan te raden om hier ook alvast op voorbereid te zijn door je zorgverzekering onder de loep te nemen. Ga je zorgverzekering vergelijken om te kijken of je nog voldoende beschermd bent in dit soort situaties. Wil je extra fysiotherapie of recht op advies van een sportarts? Bekijk de mogelijkheden en zorg dat je het goed hebt geregeld. Dan kan jij je weer concentreren op je volgende run.