Ga je als hardloper wel altijd goed verzekerd op pad



Je denkt er vanzelfsprekend niet dagelijks bij na of je als hardloper wel goed genoeg verzekerd bent. Ga je regelmatig met een groep vrienden op pad om recreatief of in wedstrijdverband een tocht te lopen dan is het belangrijk om te kijken of dat altijd veilig gaat. Er zijn verschillende dingen die je voor, tijdens of na het hardlopen goed in de gaten moet houden.

Goed zichtbaar

In deze donkere dagen met grijze wolkenluchten en soms harde regenbuien ben je als hardloper minder goed zichtbaar. Misschien heb je het zelf niet altijd door, maar in het donker ben je als hardloper of trimmer gauw minder zichtbaar. Neem daarom de proef op de som en laat iemand anders achter je rijden met een auto of fiets. Die kan het beste beoordelen of je veilig over straat gaat. Zo niet, neem dan passende maatregelen. Het is verstandig om niet alleen te gaan lopen. Ga in een groepje gelijkgestemden of organiseer zelf een loopgroep die regelmatig op pad gaat. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een trimclub of atletiekvereniging of een groep uit de buurt zodat je onderweg ook nog wat aanspraak hebt.

Veilig vervoer

Het zal regelmatig voorkomen dat je in het weekend eens in een andere omgeving wilt lopen dan in je eigen buurt. Dan trek je je sportieve outfit hardloopschoenen aan en zoek je een plek in de natuur. Veel van die plekken zijn niet per openbaar vervoer bereikbaar en daarom pak je de auto die voor de deur staat. Ga je met een aantal vrienden dan wil je dat veilig doen. Check voordat je met je loopgroep elders gaat sporten in ieder geval je autoverzekering. Je autoverzekering vergelijken is sowieso altijd aan te raden. Zo weet je dan in ieder geval dat de inzittenden goed mee verzekerd zijn als er een ongeval gebeurd.

Goede training

Ben je dit najaar begonnen met hardlopen of trimmen dan is het raadzaam om een goed schema op te stellen. Je kunt voor jezelf bijvoorbeeld een trainingsschema maken in excell of gewoon old-school op een papier. Toch zijn er tegenwoordig ook tal van handige trainingsapps die automatisch je activiteiten bijhouden. Door de jaren heen zijn er tientallen van die hardloop apps op de markt gekomen. De vraag alleen is, welke gaat het beste bij jou passen.

De eenvoudigste mogelijkheid om je hartslag en afstand in stappen of kilometers bij te houden is de gezondheidsapp die standaard al op alle mobiele telefoons zit. De app houdt dagelijks de gegevens bij zodat je altijd kunt vergelijken wat je lichamelijke activiteiten zijn geweest.

De meest bekende is die van Strava. Deze kun je gratis of in een betaalde versie downloaden in de appstore of playstore. De gratis versie biedt zeker voor een beginnende hardloper meer dan genoeg mogelijkheden. Het is een mooi vormgegeven app waarbij de menu’s overzichtelijk zijn ingedeeld zodat je makkelijk bij al je trainingsgegevens kunt komen. In deze app zie je naast afstand en tijd ook je hoogtemeters en eventuele hartslag. Wil je echt de diepte in gaan en je trainingsarbeid verder onderzoeken en analyseren dan kun je de premium versie aanschaffen. Bij deze versie is het mooi dat je van tevoren gestelde doelen kunt aangeven en als je die haalt krijg je beloningen in de vorm van digitale bekers en badges. Dit wordt helemaal een uitdaging als loopvrienden ook deze app hebben.