Een hardloopblessure en een zorgverzekering vergelijken



Het begint met een klein pijntje tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld in de knie. Dat pijntje is eerst een paar minuten afwezig maar na een paar weken kun je geen meter meer hardlopen meer zetten zonder pijn en krijg je zelfs last wanneer je de trap oploopt: een chronische hardloopblessure.

Hardloopblessures

Er zijn in Nederland 780.000 maar liefst hardloopblessures per jaar! Dit komt overeen met 6,1 hardloopblessure per 1.000 uur hardlopen. Hiermee is hardlopen na voetbal en fitness de meest blessure gevoelig sport.

Mannen raken evenveel geblesseerd als vrouwen. De leeftijdsgroepen met de meeste blessures zijn de 35 tot en met 54 jarigen (37%) en de 18 tot en met 34 jarigen (33%).

Naast een klein deel acute letsels door bijvoorbeeld een verzwikking, een val of een botsing, zijn de blessures die langzaam ontstaan in de meerderheid. Dit zijn met name blessures aan voet, enkel, onderbeen, knie, bovenbeen en heup. Een bekende hardloopblessure is bijvoorbeeld de lopersknie.

Preventie

Om een blessure te voorkomen is het belang om te weten wat de oorzaken van de meest voorkomende blessures zijn. De meeste blessures ontstaan door overbelasing van spieren, pezen, gewrichten en banden. Enerzijds door een relatief te hoge blootstelling aan herhalende krachten en anderzijds door een verminderde sterkte en weerbaarheid van de hardloper.

Overbelasting kan voorkomen worden door een hardloopschema wat niet te intensief is. Ook hardloopschoenen, de ondergrond en andere externe omstandigheden spelen een rol.

Een betere weerbaarheid en sterkte van het bewegingsapparaat kan worden bevorderd door een langzamere trainingsopbouw waardoor het anabole proces het bewegingsapparaat voldoende kan herstellen en op langere termijn sterker kan maken. Daarnaast zijn ondersteunende oefeningen positief voor een sterker bewegingsapparaat. Stress in algemene zin is een boosdoener voor herstel en draagt bij aan het ontstaan van blessures

De juiste zorgverzekering kiezen

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering gaat vergelijken, let dan goed op de verschillen die de verschillende verzekeraars bieden met betrekking tot de genezing van uw hardloopblessure. Voor de hand liggende zaken bij het vergelijken van een zorgverzekering zijn bijvoorbeeld het aantal Fysiotherapie behandelingen die vergoed worden. Let ook de vrije keuze van een Fysiotherapeut en andere zorgverleners zoals een Orthopedisch chirurg zodat men ook terecht kan bij een zorgverlener die gespecialiseerd is in hardloopgerelateerde blessures.