Deze supplementen zijn populair onder hardlopers



Ben je fanatiek hardloper en wil je zeker weten dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan is soms verstandig om extra voedingssupplementen in te nemen om betere prestaties te leveren en om langere afstanden te kunnen afleggen. In dit artikel leggen we je uit welke voedingssupplementen populair zijn onder hardlopers en wat met name extra eiwitten zoals glutamine en L carnitine voor je lichaam kunnen betekenen.Welke supplementen zijn populair?

Omdat voor elke hardloper een gezonde basis erg belangrijk is, gebruiken veel hardlopers extra voedingssupplementen. De supplementen die het meest worden gebruikt zijn:

  • Multivitamine
  • Omega-3 vetzuren
  • Magnesium
  • Vitamine D
  • Eiwitsupplementen

Multivitamines zijn erg populair

Daarmee ben je immers verzekerd van een goede basis qua voedingsstoffen. Als je fanatiek hardloopt, let er dan op dat je multivitaminen neemt zonder vitamine B6. Een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot vervelende klachten zoal tintelingen, gevoelloosheid en zenuwpijn. Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Ze zitten vaak in vette vis en zijn belangrijk voor heel wat lichaamsfuncties, zoals je hart en je bloedvaten. Magnesium is vrij essentieel voor hardlopers, omdat het helpt je botten sterk te houden. Tijdens het hardlopen hebben vooral de botten in je benen veel te verduren. Ook vitamine D helpt om calcium uit je voeding op te nemen en is ook van belang voor sterkere botten. Eiwitsupplementen zijn belangrijk voor je spieren en het herstel daarvan na een sportprestatie.

Glutamine als bouwstof voor je spieren

Glutamine is een voorbeeld van een semi-essentieel aminozuur, en is heel geschikt voor het herstel van je spieren na een aantal kilometers hardlopen. Het zit in plantaardige en dierlijke eiwitten, zoals rundvlees kip, zuivelproducten en in tofoe. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder glutamine, dus dan is het raadzaam om extra glutamine te nemen, zoals L carnitine. Glutamine is verkrijgbaar in capsules en in poedervorm.

Eiwitten bij duursport

Hardlopen is bij uitstek een duursport. Hardlopers hebben dan ook extra behoefte aan eiwitten. Deze zorgen voor een goede spieropbouw en voor het herstel van je spieren na een sportprestatie. Dat laatste is vooral van belang bij hardlopen. Het advies voor duursporters is om dagelijks 1,4 tot 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen. Veel zit al in je eten, zoals in rood vlees, vis, eieren, zuivelproducten en bonen. Veel vegetariërs hebben dan ook vaak een extra behoefte aan eiwitten.

Eiwitten zitten in aminozuren, die veel in dierlijke producten zitten, zoals kip, melk en eieren Ze worden onderscheiden in essentiële, niet- essentiële en semi-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren worden niet zelf door het lichaam aangemaakt en moet je dus via je dagelijkse voeding binnenkrijgen. Niet-essentiële aminozuren worden wel door het eigen lichaam aangemaakt, maar soms is dat niet genoeg, bijvoorbeeld door een ziekte of aandoening, of als je intensief sport.

L carnitine

L carnitine wordt van nature in je lichaam aangemaakt uit de aminozuren lysine en Methionine. Het zit vooral in de spieren en met name de hartspier. Het komt van nature voor in rood vlees, vis en in zuivelproducten. L carnitine zorgt dus voor meer uithoudingsvermogen tijdens het hardlopen. Het is als voedingssupplement verkrijgbaar als Acetyl L carnitine. Dit zijn plantaardige capsules, dus ze zijn voor iedereen geschikt, ook voor vegetariërs en veganisten.





Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay