5 tips om blessures te voorkomen tijdens het hardlopen
Hardlopen is een geweldige sport: toegankelijk, uitdagend en goed voor je gezondheid. Maar deze sport brengt ook wel wat risico’s met zich mee en er zijn heel veel hardlopers die te maken krijgen met blessures. Dit is zeker een gevaar voor beginners, die hun enthousiasme voor de sport niet kunnen remmen. En dan heb je misschien wel de beste zorgverzekering van Univé, maar voorkomen is beter dan genezen. Dus laten we eens kijken hoe je blessures kunt voorkomen tijdens het hardlopen.
Stap voor stap
Een van de meest voorkomende oorzaken van blessures bij het hardlopen is te snel opbouwen. Het valt te begrijpen, want als je eenmaal een leuke sport hebt gevonden, dan wil je natuurlijk gelijk knallen. Maar je lichaam heeft tijd nodig om te wennen en zich aan te passen aan de belasting van de spieren en de gewrichten tijdens het hardlopen. Een tip: verhoog je loopafstand met maximaal 10% per week. Pak ook voldoende rust, je spieren hebben tijd nodig om te herstellen na een intensieve workout. Geef je spieren die tijd. Ten slotte, luister naar je lichaam. Merk je dat je moeite hebt met hardlopen, doe het dan rustig aan. Verlaag je tempo, maak je rondje wat korter of loop af en toe een stukje tussendoor. Dit is echt geen ramp en het kan je zelfs een lelijke blessure besparen.
Warming-up en cooling-down
De warming-up en cooling-down zijn een essentieel onderdeel van je work-out. Met een warming-up bereid je je spieren voor op de inspanning en een cooling-down helpt om afvalstoffen af te voeren en stijve spieren te voorkomen. Een warming-up begint rustig met 5 of 10 minuten wandelen of licht joggen. Vervolgens kun je nog wat dynamische rek en strek oefeningen doen, zoals lunges en knieheffen. Na het hardlopen is het altijd slim om nog even uit te lopen. Abrupt stoppen na zo’n intensieve workout is een garantie voor stijve spieren. Ook na het hardlopen is stretchen belangrijk.
De juiste schoenen
Een goed paar hardloopschoenen is een investering, maar het is wel echt essentieel om blessures te voorkomen. Hardloopschoenen worden met veel zorg gemaakt om juist de gewrichten te ontlasten door ervoor te zorgen dat de schokken geabsorbeerd worden en je voeten de juiste steun krijgen. Wil je het echt goed doen? Ga dan naar een gespecialiseerde winkel en laat je loopstijl analyseren. Dan krijg je schoenen die perfect zijn afgestemd op jouw manier van hardlopen, waardoor je de beste ondersteuning mogelijk krijgt. Merk je dat je schoenen beginnen te slijten? Dan is het tijd om ze te vervangen. Wacht hier niet te lang mee!
De juiste techniek
Hardlopen lijkt misschien een kwestie van opstaan en beginnen te rennen, maar er zit wel degelijk een techniek achter deze sport. Het is belangrijk om je looptechniek in de gaten te houden tijdens het rennen om blessures te voorkomen. Je wilt een rechte houding aanhouden: blik vooruit, ontspannen schouders en licht aangespannen buikspieren. Zorg ook voor een zachte landing op je middenvoet om de impact op je gewrichten te verminderen. Ten slotte is het belangrijk om jouw ritme te vinden, dat komt vanzelf. Zoek naar een bepaald aantal stappen per minuut dat comfortabel voelt voor jou.
Toegang tot de beste zorg
Hoe voorzichtig je ook bent, een blessure kan altijd gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je een goede zorgverzekering hebt met eventueel een aanvullende verzekering. Je kunt risico’s nooit helemaal uitsluiten. Zo werkt het leven nou eenmaal, het maakt niet uit of je bezig bent met hardlopen, hiken of ballet: een ongeluk schuilt in een klein hoekje.