3 veel voorkomende hardloopblessures

In de ideale wereld gaan je hardlooptrainingen voorspoedig en blijf je mooi op schema met je trainingsdoelen. Maar helaas kunnen in de praktijk blessures nogal eens roet in het eten gooien. Van alle hardlopers heeft zeker 50% weleens last van pijnklachten of blessures. Hoe langer je pijnklachten tijdens het hardlopen negeert, des te groter de kans dat ze chronisch worden. Weten wat de risico’s zijn, welke klachten veel voorkomen en hoe je het beste om kunt gaan met hardloopblessures, zorgt ervoor dat pijn je zo min mogelijk in de weg zit bij het lopen. Wil je meer weten over de 3 meest voorkomende hardloopblessures? Lees het hier.
Heupklachten
Als je de spieren in je bil, buik of bovenbenen niet sterk genoeg zijn, zijn het de heupen die veel krachten moeten opvangen. Maar niet alleen spierzwakte, ook instabiliteit in het bekkengebied, die vaak gepaard gaat met pijn stuitje, kan klachten in de heupregio geven. Als je deze klachten herkent, is het ten eerste zaak om eventuele scheefstand of beenlengteverschil uit te sluiten en te behandelen door een fysiotherapeut. Ten tweede kun je de overbelasting van je heupen wegnemen door je bilspieren, heupspieren en beenspieren door middel van training te versterken.
Achillespees
Last van de achillespees is een bekende hardloopkwaal. Pijn in de achillespees komt meestal voort uit overbelasting. Misschien heb je je training te snel opgebouwd of gewoon te hard getraind. Ook als de demping in je hardloopschoenen niet goed (meer) is en ze de impact tijdens het hardlopen niet goed op kunnen vangen, kunnen achillespeesklachten ontstaan. Daarnaast kunnen zwakke of korte kuitspieren en instabiliteit in de enkel ook de boosdoener zijn. Goede schoenen, een op maat gemaakt hardloopschema en spierversterkende oefeningen om de kuiten en enkels te trainen kunnen achillespeesblessures dan ook helpen voorkomen.
Lopersknie
Een lopersknie, ook wel het iliotibiaal bandsyndroom genoemd, komt veel voor bij hardlopers. Vaak voel je een scherpe of zeurende pijn aan de buitenkant van je knie, meestal tijdens of na het hardlopen. De pijn ontstaat doordat de peesplaat langs je bovenbeen tegen het bot aan schuurt. Een verkeerde looptechniek, slechte schoenen of te snelle trainingsopbouw zijn allemaal risicofactoren. Als je last hebt van een lopersknie, kun je het beste je looptechniek laten beoordelen en je belasting aanpassen. Heupklachten, achillespeesproblemen en een lopersknie zijn veelvoorkomende hardloopblessures. Door ze op tijd te herkennen en gericht aan te pakken, voorkom je dat ze je hardloopplezier langdurig verstoren en ben je snel weer op de been.