Balans vinden tussen gewicht verliezen en hardlopen

Sta je op het punt om te starten met een hardloopschema? Dan zijn er verschillende redenen om te starten. Misschien vind je het fijn om lekker buiten te zijn, wil je extra conditie opbouwen of kilo´s verliezen? Belangrijk is om daar de juiste balans in te vinden. Voor afvallen en sporten gelden verschillende regels. Over de combinatie daarvan gaan we het in dit artikel hebben.

Snel afvallen in combinatie met een hardloopschema

Wanneer je gaat hardlopen, heeft jouw lichaam daar voldoende energie voor nodig. Zeker als het om langere afstanden vanaf 10 kilometer gaat, is het belangrijk om jouw lichaam daar voldoende op voor te bereiden. Doe je dat niet? Dan krijg je een verzwakt gevoel, loop je niet zo prettig meer en kun je onvoldoende herstellen. Ondanks het feit dat sporten voor het verliezen van gewicht kan zorgen, is het niet de ideale manier om gewicht kwijt te raken. Nadat je hebt hardgelopen of een andere sport doet, zal jouw lijf immers om meer voeding schreeuwen en bestaat de kans dat je dit voedingstekort aanvult met de verkeerde voeding.

Hardlopen op een lege maag

Je hebt misschien wel eens van hardlopen op een lege maag gehoord. In principe is hier niets mis mee, want ook als je nog geen ontbijt op hebt kun je gemakkelijk een half uurtje hardlopen. Tegelijkertijd is het belangrijk om het niet te gek te maken. Op een gegeven is jouw glycogeenvoorraad op en ben je genoodzaakt om langzamer te gaan lopen, waardoor je minder gemakkelijk tot een uitbreiding van jouw gekozen afstanden kunt komen. Ga je een grotere afstand rennen? Doe dit dan niet.

Balans vinden tussen gewicht verliezen en sporten

Het lijkt in eerste instantie aantrekkelijk om te starten met een uitdagend hardloopschema en caloriearm dieet. Toch is het belangrijk om hier de juiste balans in te vinden, zo kun je op een duurzamere manier aan de gezondheid van jouw lijf werken en creëer je gewoontes waar je ook op de langere termijn iets aan hebt. Het stellen van realistische doelen is hierin het belangrijkst, dit voorkomt teleurstellingen in de toekomst.

Te snel resultaat willen

Door alles in één keer te willen, zal de teleurstelling een stuk groter zijn als het ineens niet dreigt te lukken. De geestelijke druk om af te vallen is echter groot, we worden doodgegooid met advertenties over het gewichtsverlies, zien slanke modellen om ons heen en willen aan de verwachting voldoen: een fit en slank lichaam. Toch kun je beter langzaam veranderen, in plaats van alles in één keer te willen. Zo kan het goed zijn om eerst een aantal kilo te verliezen en daarna pas met een bepaald hardloopschema te beginnen. Ook is het mogelijk om jouw eetgewoontes langzamerhand te veranderen. Eerst kun je op een gezonde lunch focussen en later kun je ook iets aan ongezonde tussendoortjes doen. Door iets langzamer en beheerster te werk te gaan, merk je dat er balans gevonden wordt en dit uiteindelijk tot een duurzamer resultaat leidt.

Racefietsen voor hardlopers